Změny na Dvojce vyvolaly nejvíc připomínek posluchačů ČRo

čtvrtek, 1. srpna 2019, 07:45 Rádio MediaGuru

Ombudsman Českého rozhlasu musel v prvním pololetí odpovídat především na připomínky posluchačů stanice Dvojka.

Foto: Český rozhlas

Foto: Český rozhlas

Ombudsman Českého rozhlasu (ČRo) řešil v průběhu letošního prvního pololetí 1100 reakcí od posluchačů. Výjimečně vysoký počet reakcí, v řádu několika stovek, pak zaznamenal v souvislosti s programovými změnami, které se na začátku roku uskutečnily na programu Dvojka Českého rozhlasu. Vyplývá to z půlroční zprávy o činnosti ombudsmana, kterou ve středu projednávala Rada Českého rozhlasu.

„Reakce na změny programu Dvojka tvořily asi 50 procent veškerých připomínek,“ sdělil radním ombudsman ČRo Milan Pokorný. Reakce na zpravodajství a publicistiku byly početně nižší, představovaly asi deset procent připomínek, dodal. Také reakce na personální změny ve vedení stanice Vltava nebyly ze strany posluchačů tak četné jako úprava programu na Dvojce. 

První ohlasy na změny na Dvojce byly silně negativní. Vedení Českého rozhlasu proto na základě připomínek posluchačů začalo program Dvojky upravovat a kritika poté slábla, přiblížil dále ombudsman. Podle jeho slov si publikum cení toho, že vedení Dvojky rychle na výtky reagovalo a že se podněty od posluchačů začalo vážně zabývat. V současnosti je počet připomínek k programu Dvojky na úrovni období před programovými změnami, dodal.

Český rozhlas na začátku roku vysvětlil, že programové změny na Dvojce jsou nutné kvůli tomu, že desetitisíce posluchačů opouštějí stanici, protože jim nevyhovuje. Do vysílání proto zařadil nové pořady s novými tvářemi (např. Tereza Kostková, Halina Pawlowská, Jan Čenský, Václav Kopta nebo Miro Žbirka), které od dubna doprovodil kampaní se sloganem „Na Dvojce si vyberete“. Podle výsledků poslechovosti za poslední loňské a první letošní čtvrtletí, do kterých se už částečně změna programu promítla, se počet posluchačů Dvojky navýšili o 13 % na 326 tisíc (poslechovost včera, zdroj: Radio projekt).

-mav-