Časopisy: Více čtenářů mají především magazíny o bydlení

pátek, 9. srpna 2019, 07:35 Tisk MediaGuru

Nejvíce časopisů s rostoucí čteností registruje výzkum Media projekt v kategorii magazínů o bydlení.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Čtenářem alespoň jednoho časopisu je podle nových výsledků výzkumu čtenosti Media projektu za první pololetí 2019 více než 72 % populace ve věku 12-79 let. Absolutně to představuje 7 mil. osob. Je to asi o 300 tisíc čtenářů méně než ve stejném období  o rok dříve (-4 %). Výsledek je ale ovlivněn i tituly, které přestaly vycházet a ve výsledcích výzkumu se už neobjevují (např. Popcorn, Top dívky), čímž je celkový výsledek snížen. Aktuální výsledky navíc přinášejí i řadu magazínových titulů, u nichž výzkum registruje navýšení čtenosti.

V porovnání s daty za první pololetí loňského roku se nejvíce zvýšila čtenost časopisům o bydlení. Jejich růst potvrzuje i srovnání čtenosti s posledním měřením na konci loňského a na začátku letošního roku. Zvýšila se i čtenost programových časopisů, křížovkářských titulů nebo magazínů se zaměřením na hobby a zahradu.

Nejvyšší meziroční nárůsty čtenosti časopisů 

  • Bydlení, bytová kultura: +16,3 %
  • Programové: +5,4 %
  • Časopisy pro ženy – křížovky a soutěže: +2,4 %
  • Zahrada, hobby: +2,3 %
  • Sportovní: +1,9 %

Pohled na výsledky konkrétních titulů ukazuje, že právě v segmentu časopisů o bydlení je nejvíce titulů, kterým se čtenost zvýšila v mezikvartálním i meziročním srovnání. Týká se to zejména titulů Blesk Bydlení, Tina Bydlíme, Svět koupelen, Magazín Pěkné bydlení, Můj dům či Rodinný dům.

V jiných segmentech se ve srovnání s výsledky za první pololetí loňského roku nejvíce navýšila čtenost časopisů Automobil, Blesk Hobby, Týden Historie, Lidé a země, TV revue, TV pohoda, Chvilka v kuchyni a Blesk Zdraví.

Vývoj čtenosti časopisů zařazených do kategorií podle jejich obsahového zaměření si můžete prohlédnout níže.

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark

-mav-