ČRo řeší přelévání publik a úpravy na Radiožurnálu

středa, 21. srpna 2019, 11:30 Rádio MediaGuru

Vedení Českého rozhlasu se zabývá možnými změnami ve vysílání stanice Radiožurnál.

Foto: Český rozhlas

Foto: Český rozhlas

Vedení Českého rozhlasu připravuje programové úpravy na Radiožurnálu. Jde o reakci na výsledky poslechovosti stanice v prvním pololetí 2019. Přestože Radiožurnál zůstává v denní poslechovosti dvojkou trhu a jeho celková poslechovost patří stále k nejlepším v historii měření poslechovosti Radio projektu, ve srovnání s obdobím prvního loňského pololetí poklesla jeho poslechovost o 78 tisíc posluchačů denně a o 203 tisíc posluchačů týdně.

„Přemýšlíme o změnách ve víkendovém vysílání a chystáme některé změny, které nejprve chceme řešit interně,“ řekl na úterním jednání Rady ČRo generální ředitel ČRo René Zavoral. Ředitel zpravodajství ČRo Jan Pokorný dodal, že s vedením rozhlasu už o změnách debatuje. „Jsme zvyklí reagovat promptně. Bavili jsme se o víkendu a o některých časových úsecích,“ řekl s tím, že konkrétní podobu změn zatím zveřejňovat nebude.

Podle šéfa výzkumu Českého rozhlasu Václava Hradeckého bylo snížení poslechovosti Radiožurnálu v prvním letošním pololetí soustředěno převážně do období prvního čtvrtletí roku. „Ve druhém čtvrtletí vidíme výrazný růst a věříme, že se výsledky vyrovnají,“ nastínil možnou prognózu dalšího vývoje.

Snížení poslechovosti zaznamenal Radiožurnál především mezi posluchači 20-69 let, naopak přibylo posluchačů starších 70 let. Zároveň také ubylo vysokoškoláků a lidí s nejvyšší socioprofesní klasifikací. Pokles se projevil především v čase, kdy je poslechovost v průměru nejvyšší – tedy v dopoledním vysílání a částečně i o víkendech.

Naopak stanicí, která si meziročně ze stanic Českého rozhlasu nejvíce polepšila, je Dvojka. Na začátku letošního roku přistoupila k výrazným úpravám svého vysílání a v letošním prvním pololetí registrovala denně o 32 tisíc posluchačů více a týdně o 37 tisíc posluchačů. Dvojce zároveň přibyli mladší posluchači ve věku 20-59 let a také posluchači s vysokoškolským vzděláním a s nejvyšší socioprofesní charakteristikou. Nabízí se tak úvaha, že část posluchačů Radiožurnálu se mohla přesunout na Dvojku.

Stanice Českého rozhlasu celkově v prvním pololetí mírně klesly v podílu na poslechovosti o 1,2 procentního bodu na 21,7 %.

-mav-