Horská střediska lákají na nové lanovky i pohodlný nákup

neděle, 10. listopadu 2019, 09:00 Aktuality, Marketing MediaGuru

Na zimní dovolenou lákají horská střediska ve spolupráci s CzechTourism zahraniční turisty. Na tuzemské lyžaře cílí agentura přes sociální média, PR a Kudyznudy.cz.

Zdroj: CzechTourism

Zdroj: CzechTourism

Přilákat zahraniční lyžaře do českých horských středisek se snaží už od října kampaň v Německu, Rakousku, Polsku a Nizozemí, jež běží v tisku, outdooru, rádiu a na internetu. České návštěvníky chce agentura CzechTourism oslovit ale jen prostřednictvím svého webu KudyZNudy.cz, sociálních médií a PR aktivit.

„Na domácím trhu neplánujeme k podpoře aktivní dovolené v českých horských střediscích žádnou velkou kampaň,“ uvedl ředitel CzechTourismu Jan Herget. Důvodem je především omezený rozpočet, který byl přednostně alokován na zahraniční trhy. Letošní kampaň na podporu zimní návštěvnosti je přitom první vlaštovkou nové strategie kofinancování. Z jedné čtvrtiny se na ni finančně podílejí regiony, a původní tři miliony tak byly navýšeny na 4,3 mil. korun.

„Pokud se společné financování marketingových kampaní v cizině osvědčí, budeme v něm dál pokračovat,“ přiblížil Jan Herget s tím, že cílem je hlavně odlehčit přetíženým turistickým cílům a pomoci zvyšovat návštěvnost regionů.

U Čechů zájem o zimní dovolenou na horách roste. Podle průzkumu Asociace horských středisek se na ni letos chystá 43 % Čechů, téměř dvakrát více než před třemi lety. Až 36 % Čechů chce jet na české hory, jen 7 % se chystá do zahraničí. Regiony pro zimní dovolenou v Česku se podle ¾ respondentů v posledních letech zlepšily.

Jen letos horská střediska dala do svého rozvoje a zkvalitňování služeb přes půl miliardy korun – vystavěny byly čtyři nové lanové dráhy (na Klínovci, Lipně, Kralickém Sněžníku či v Beskydech), dále byly peníze investovány do zasněžovacího zařízení, nové techniky pro úpravu tratí, vyšší bezpečnosti sjezdovek či vylepšení nákupu skipasů. Ve Špindlerově Mlýně zavádějí flexibilní ceník, jenž umožní koupit skipas výhodněji online. Na Lipně bude možné je koupit nejen na internetu, ale i přes selfservice pointy. Přibývají i mimolyžařské aktivity, například na Dolní Moravě vznikla nejdelší bobová dráha v Česku. Na Monínci je zase možné využít nový zimní tubing.

Zároveň se zvyšuje návštěvnost horských regionů i v letní sezóně – letos byl zaznamenán 5% nárůst. Za vyšším přílivem návštěvníků stojí stále se rozvíjející servis a služby, jako jsou nové zážitkové parky, stezky pro cyklisty, půjčovny a další. „Horská střediska se významně podílí na celoročním rozvoji infrastruktury horských obcí a vytváří přibližně čtyřicet tisíc pracovních míst. Celková útrata návštěvníků všech horských středisek v ČR přesáhla vloni 32 miliard korun a přinesla tak do veřejných rozpočtů 13 miliard korun,“ dodal Jan Herget.

-stk-