Výročí 30 let od revoluce si připomínají média i značky

sobota, 16. listopadu 2019, 08:35 Marketing MediaGuru

Značky i média si k výročí 30 let od sametové revoluce připravily řadu aktivit, kterými tuto historickou událost připomínají.

Zdroj: O2

Zdroj: O2

V neděli 17. listopadu uplyne 30 let od sametové revoluce, která stála na konci komunistického režimu a začátku nové dějinné éry Československa a následně i České republiky. Média se 30letému výročí věnují intenzivně, nicméně nezapomněly ani některé značky.

Již tradičně 17. listopadu připomíná společnost O2, že „svoboda není samozřejmost“. „Dnes se můžeme během pár vteřin spojit s kýmkoli na druhém konci světa a svobodně překračovat hranice. Před rokem 1989 ale kontakt s blízkými v zahraničí jednoduchý rozhodně nebyl. Pro rodiny rozdělené emigrací byl telefonní hovor často jediným způsobem, jak se spojit s blízkými. Telefonát tak měl pro stovky tisíc Čechů nedocenitelnou hodnotu. Právě to připomínáme v další části projektu Svoboda není samozřejmost,“ popisuje David Daneš, ředitel marketingové komunikace a brandu společnosti.

Telefonické hovory před rokem 1989 se vedly třeba na téma chlupatých brambor.

V rámci kampaně, která běží v televizi a na internetu, se také v neděli rozezvoní naposledy všechny telefonní budky v republice. Po zvednutí sluchátka se ozve autentický záznam z listopadových demonstrací doplněný krátkým vzkazem. Ve spolupráci s organizací Paměť národa navíc dává operátor Čechům možnost posílat jejich vlastní vzkazy dnes již třicetileté demokracii, přečíst si je bude možné na velkoformátových projekcích přímo na Národní třídě.

Na oslavy se přichystal i řetězec Bageterie Boulevard, který do nabídky zařadil speciální revoluční menu, odkazující cenami k datu 17. 11. ’89. Revoluční bageta pak připomíná staré časy recepturou, a to vídeňskými párky se slaninou, smaženou cibulí, čedarem, majonézou a kečupem. V pobočce na Národní bude do oslav zapojena i obsluha, která bude v neděli pracovat v na tu dobu typizovaném oblečení.

Bageterie Boulevard uvádí revoluční menu, zdroj: Bageterie Boulevard.

Bageterie Boulevard uvádí revoluční menu, zdroj: Bageterie Boulevard.

Z řetězců 30 let od revoluce reflektuje Globus, který ve svých pekárnách vytvořil preclíky ve tvaru „véčka“ a v cukrárnách zase ručně zdobený dezert, odkazující na národní barvy na trikoloře. „Díky událostem před třiceti lety tu teď máme možnost svobodně dělat naše řemeslo, jak nejlépe umíme,“ říká Pavel Meduna, šéf patnácti pekařství a cukrářství Globusu. „Revoluční“ produkty budou v prodeji až do konce listopadu.

Globus zařadil do nabídky preclíky ve tvaru „véčka“, zdroj: Globus.

Globus zařadil do nabídky preclíky ve tvaru „véčka“, zdroj: Globus.

Cukrárny Globusu připravují zase dortík s trikolorou, zdroj: Globus.

Cukrárny Globusu připravují zase dortík s trikolorou, zdroj: Globus.

Někteří výrobci destilátů ke 30. výročí připravili limitované edice, jedná se například o značku Božkov (Stock Plzeň-Božkov) či Baron Hildprandt (Premier Wines & Spirits). Premier Wines & Spirits se navíc dohodla i s majitelem značky Ron de Jeremy na exkluzivní Velvet Edition s 30letým single cask rumem, ve spolupráci se značkou Lafontan Armagnac zase uvedla edici „Václavské náměstí 1989“.

Limitované edice k 30 letům od sametové revoluce, zdroj: Stock Plzeň-Božkov & Premier Wines & Spirits

Limitované edice k 30 letům od sametové revoluce, zdroj: Stock Plzeň-Božkov & Premier Wines & Spirits

Do národních barev oblékla k výročí své lahve také společnost SodaStream, která v limitované edici dala na trh celkem čtyři tisíce kusů s revolučními motivy.  

Revoluční edice lahví SodaStream, zdroj: SodaStream

Revoluční edice lahví SodaStream, zdroj: SodaStream

Vznikly nové televizní dokumenty i filmy

Třicetileté výročí změny společenského režimu reflektují i tuzemská mainstreamová média. Česká televize připomíná 17. listopad 1989 ve svém vysílání už od začátku týdne, celkem přinese na tři desítky premiérových pořadů hrané nebo dokumentární tvorby. V den výročí 17. listopadu nabídne po celý den zpravodajský pořad Dnes před 30 lety, který diváky přenese do dění 17. listopadu 1989.  Přinese také celodenní živé vysílání z několika venkovních studií (Národní třída, Národní divadlo, Albertov aj.). Od neděle se také začne vysílat cyklus Sametové stopy. Ve vysílání se postupně objevují dokumenty Ročník 89, Sametová FAMU, Třicet svobodných, Moje svoboda nebo Příběhy 20. století a také řada filmů s tematikou 30 let svobody: Zlatý podraz, Hovory s TGM, Polojasno, Čiara, Všichni dobří rodáci, Návrat ztraceného ráje nebo Národní třída. Česká televize se také podílela na natočení nového filmu Amnestie, který měl tento týden premiéru.

Svůj dokument nachystala k 17. listopadu také televize Nova. Uvede ho v neděli od 21:25 pod názvem Cesta ke svobodě. Dokument přináší příběhy lidí z fotografií, které pořídil fotograf Karel Bucháček během listopadové revoluce a které třicet let ležely nepovšimnuty. Cesta ke svobodě má být novým pohledem na revoluční rok 1989.

Televize Prima zařadí 17. listopadu speciální vysílání na své facebookové stránky. Po celý den má přinášet vstupy z klíčových míst v Praze a celé republiky. V 11:00 nabídne mimořádné vydání nedělní Partie, ve které bude jako host odpovídat předseda Ústavního soudu a signatář Charty 77 Pavel Rychetský. Hlavní zpravodajská relace Velké Zprávy věnuje výročí 30 let podstatnou část vysílacího času.

Amnestie, foto: ČT

Amnestie, foto: ČT

Modlitba pro Martu zazní v rádiích ČRo i komerčních

Připomínka listopadového výročí prolíná také vysíláním všech stanic Českého rozhlasu. Živé vysílání z pražské Národní třídy si pro celý nedělní den připravila stanice ČRo Plus. Ve vysílání vystoupí sociologové, politologové, pamětníci či známé osobnosti. Poprvé v historii Českého rozhlasu Plus, která je stanicí mluveného slova, odvysílá tato stanice celou píseň. Stejně jako většina rozhlasových stanic po celém Česku zahraje v čase 17:11 Modlitbu pro Martu.

Píseň Modlitba pro Martu zazní v uvedeném čase také ve vysílání dalších stanic Českého rozhlasu (Radiožurnál, Dvojka) a také ve vysílání všech regionálních stanic ČRo. A přidají se také komerční rádia – síť rádiových stanic Hitrádií, Rádia Blaník, dále celoplošné stanice Evropa 2, Frekvence 1 nebo regionální Expres FM, Color a Hey.

Radiožurnál, který bude po celý nedělní den vysílat z mobilního zpravodajského studia, si na večerní vysílání 17. listopadu připravil mj. i původní rozhlasovou hru A máme to za sebou. Přibližuje, jak mohlo vypadat zasedání ÚV KSČ 17. listopadu 1989. V rolích představitelů minulého režimu se představí například Robert Mikluš, Jiří Lábus, Ivan Romančík nebo Václav Kopta.

Český rozhlas také u příležitosti oslav 30. výročí pádu železné opony uspořádal 11. listopadu pod hlavičkou stanice Český rozhlas Plus konferenci, na které vystoupily osobnosti, které se listopadových událostí účastnily. 

ČTK se teprve podruhé otvírá veřejnosti

V rámci aktivit připomínajících 30. výročí sametové revoluce otevře v sobotu 16.11. své dveře pro veřejnost Česká tisková kancelář (ČTK). Stane se tak teprve podruhé ve více než stoleté historii ČTK, kdy budou moci lidé nahlédnout do zázemí národní zpravodajské agentury.

Po celý listopad je pak v centru Prahy v ulici Na Příkopě k vidění výstava fotografií Okamžiky sametové revoluce, kterou ČTK vytvořila ze svých fotografických fondů a dobových snímků od veřejnosti. Na 30 stojanech si lidé mohou prohlédnout 157 fotek zachycujících revoluční dění v různých koutech bývalého Československa. V užší verzi tuto venkovní expozici představila ČTK i v Olomouci a v Uherském Hradišti. Jako jeden z hlavních partnerů se ČTK připojila k projektu Komunikace 89.

Vydání aktuálních magazínových příloh nebo pátečních titulních stran (15. 11. 2019)

Vydání aktuálních magazínových příloh nebo pátečních titulních stran (15. 11. 2019)

Deníky zařazují mimořádné přílohy

Tématu 30. výročí se věnují i zpravodajské servery a tištěné tituly. Obsahové služby české internetové jedničky Seznam.cz připravily k třicetiletému výročí sametové revoluce přímý přenos z Koncertu pro budoucnost, speciální grafiku i premiérové díly svých pořadů na Televizi Seznam a kroniku třicet let svobodné novinařiny na zpravodajském webu Seznam Zprávy. Vysílání devítihodinového speciálu přinesl v pátek 15. listopadu server iDnes.cz. Výročí 17. listopadu 1989 je také hlavním tématem aktuálních magazínů, které vycházejí společně s novinami. Tématu se české deníky věnují také v mimořádných přílohách nebo ve speciálních rubrikách.

-stk, -mav-