Alternativní strava Mana přichází s vlastním burgerem

středa, 4. prosince 2019, 17:25 Aktuality, Marketing, Retail MediaGuru

Výrobce alternativní stravy Mana vyvinul rostlinný burger. Prorazit s ním chce i v USA.

ManaBurger, zdroj: Heaven Labs

ManaBurger, zdroj: Heaven Labs

Český výrobce, jenž od roku 2014 vyrábí alternativní stravu Mana, přichází na trh s novinkou v podobě rostlinného burgeru. Pod názvem ManaBurger nabízí nutričně kompletní alternativu k hovězímu masu. Nyní je spuštěn předprodej v Česku, Německu a USA. Produkt bude evropským zákazníkům doručen na konci března příštího roku, v Americe poté během léta. Dostupný bude i v běžných řetězcích, v plánu je i spolupráce s vybranými restauracemi a food-delivery službami.

„Na vývoji burgeru jsme pracovali téměř tři roky. Hledali jsme ty nejlepší suroviny a unikátní výrobní proces, díky kterému nyní můžeme uvést jako první výrobce na světě nutričně kompletní, rostlinnou alternativu k masu,” popisuje spoluzakladatel Heaven Labs a tvůrce Many Jakub Krejčík. 

ManaBurger se vyrábí ve výrobním závodě Heaven Labs v Uhříněvsi. Obsahuje směs pěti rostlinných bílkovin (hrachové, rýžové, konopné, mungové a řasové bílkoviny), vysoký obsah vlákniny i omega-3 z mořských řas včetně DHA a EPA, nenasycené oleje, 14 vitamínů a 24 minerálních látek. Naopak má nízký obsah soli, jejíž vysoké množství je některým rostlinným burgerům vyčítáno. Potravina je také bez přidaného glutamátu, bez lepku a jakéhokoliv jiného alergenu. 

„Nejedná se o potravinu zaměřenou jen na vegany. Naopak. Chceme nabídnout alternativu všem, kteří mají rádi maso a ikonické hovězí burgery, ale chtějí si dopřát zdravější verzi. Takovou, která je vyrobená s minimálním dopadem na planetu a zároveň i nutričně překonává maso,” vysvětluje Jakub Krejčík.

Jedna porce ManaBurgeru vyjde na 60 korun. V České republice předobjednávky startují od 4. prosince na e-shopu mojemana.cz, k zákazníkům se dostanou objednané produkty na konci března. S novinkou chce Mana prorazit i v USA, kde na podzim otevřela po Německu svou druhou zahraniční pobočku se sídlem v New Yorku. V první fázi expanze bude burger vyráběn v Česku, finální balení a distribuce zákazníkům už ale bude probíhat v Americe. „V budoucnu plánujeme přesunout a lokalizovat celou výrobu Many do Ameriky, tedy i najmout místní zaměstnance. Chceme co nejvíce snižovat uhlíkovou stopu vydanou na přepravu zboží, snižovat energetickou náročnost a průběžně také množství výrobního materiálu. Zatím trh obsluhujeme přímo z centrály v Praze, kde postupně nabíráme zahraniční zaměstnance,” prozrazuje šéf Many.

Od jara bude ManaBurger v prodeji také v online i kamenných supermarketech, kde firma od loňska prodává své drinky. Jedná se například o řetězce Globus, Albert či Tesco, drogerie Dm drogerie markt, Rossmann či čerpací stanice a expresní potraviny.„Jsme v kontaktu s předními restauracemi, které Mana burger zvažují zařadit do své stálé nabídky,” říká Krejčík. Naznačil, že by se mu líbila exkluzivní spolupráce s některou z restauračních sítí a také službou na rozvoz jídel. 

Zpočátku nepočítá Mana s výraznou marketingovou podporou své novinky. „Chceme si tak ověřit, jestli i bez masivní marketingové podpory, bude o produkt zájem,“ dodává Krejčík. 

V roce 2017 dosáhla Mana obratu ve výši 87 milionů korun, loni už 151 milionů. I letos by obrat měl růst, Krejčík očekává tržby okolo 200 milionů korun.

ManaBurger nyní tak vstupuje do rostoucí kategorie rostlinných burgerů. Začátkem listopadu svůj Incredible burger značka Garden Gourmet, kterou společnost Nestlé uvedla v České republice v dubnu letošního roku. Přes Makro a online supermarkety Rohlik.cz a Košík.cz je u nás dostupná také americká značka Beyond Burger. Česká společnost Sinea nabízí jak své výrobky, tak dováží například zahraniční náhražky masa Jackfruit nebo Vegini. Pod privátní značkou prodává své produkty například řetězec Iceland, vlastní veganské produkty Next Level Meat uvedl na podzim také Lidl. Rostlinný burger od firmy The Vegetarian Butcher, jež patří do portfolia firmy Unilever, nedávno zařadil do své tuzemské nabídky řetězec Burger King. 

-stk-