Ikea se mění, otevře sedm výdejních míst v regionech

úterý, 21. ledna 2020, 10:40 Retail MediaGuru

Ikea mění svůj dosavadní koncept, snižuje ceny a plánuje otevřít sedm výdejních míst v regionech.

Ikea otevírá výdejní místa, plánuje výdejní schránky a chce doručovat v Praze v ten samý den, zdroj: Shutterstock

Ikea otevírá výdejní místa, plánuje výdejní schránky a chce doručovat v Praze v ten samý den, zdroj: Shutterstock

Nábytkářský řetězec Ikea už nestaví svůj model podnikání na obchodních domech na okrajích měst, ale chce být zákazníkům blíž. Podobně jako v zahraničí i v České republice se odráží tento nový koncept. „Abychom dokázali uspokojit současné potřeby našich zákazníků, procházíme největší transformací v historii Ikea,“ říká ke změnám Mounia El Hilali, generální ředitelka a manažerka pro oblast trvalé udržitelnosti Ikea Česká republika, Maďarsko a Slovensko a dodává: „Rozhodli jsme se investovat do tří oblastí, cenová dostupnost pro co nejvíce lidí, digitalizace, dostupnost nejen ve městech, ale také pro lidi v regionech a samozřejmě udržitelnost, aby všechno, co děláme, bylo v souladu s trvalou udržitelností," uvedla.

Zaměřeno na online nakupování

V roce 2020 otevře Ikea sedm „neznačkových“ výdejních míst provozovaných externí společností v těchto městech: Hradec Králové, Karlovy Vary, České Budějovice, Plzeň, Ústí nad Labem, Liberec a Zlín. „Zákazníci si tak mohou snadno vybrat, kde a kdy si chtějí nákupy vyzvednout. To, že si dovezou výrobky domů sami, je cenově dostupnou alternativou k transportní službě,” uvádí Federica Barberis, obchodní ředitelka Ikea Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

Ikea také plánuje nejpozději do konce letošního roku umístit před pražské obchodní domy Zličín a Černý Most schránky na vyzvednutí zboží. K dispozici bude šest schránek různých velikostí, aby si zákazníci mohli objednávat jak malé výrobky, tak i větší objednávky. Dostupné budou 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.
 
Na konci ledna bude také spuštěn nový responzivní web s vylepšenou funkcí vyhledávání, aktualizovaným obsahem a novými kategoriemi. Webové stránky v loňském roce navštívilo více než 30 milionů lidí, došlo k navýšení online prodejů o 35,8 %. Návštěvnost webových stránek řetězce vzrostla o 5,2 % v porovnání s minulým rokem. Průměrná útrata je zde výrazně vyšší, pohybuje se okolo 9186 korun, než na prodejně, kde je to 1745 korun.

Na podzim zahájila Ikea doručení malého nábytku s 2000 výdejními místy v ČR, to je ale jen začátek. Navíc plánuje zavést letos v Praze expresní doručení v ten samý den.

Investice jdou i do OC

Obchodní domy nicméně zůstávají důležitou součástí podnikání řetězce a počítá se i letos s investicemi, a to ve výši 178 mil. Kč. „V minulém roce jsme do obchodních domů investovali více než 156 milionů korun, v roce 2020 plánujeme investovat až 178 milionů korun,” dodává Federica Barberis. Letos například přestaví kompletně restauraci v obchodním domě na Zličíně.

Tržby Ikea za uplynulý finanční rok (září 2018 až srpen 2019) v České republice vzrostly o 6,3 % na 10,7 mld. Kč. Čtyři obchodní domy navštívilo více než 10,1 mil. lidí, z toho 5,4 milionu tvořili zákazníci. Ikea prodala zhruba 61,2 milionu výrobků. 

Restaurace a bistra Ikea od září 2018 do srpna 2019 obsloužily až 5,4 milionu zákazníků. Hitem byly masové kuličky, kterých se za rok prodalo téměř 1,6 milionů. Mezi zákazníky roste také obliba vegetariánských jídel, prodalo se více než 82 tisíc veganských jahodových zmrzlin a přes 260 tisíc vegetariánských hot dogů.

Nová globální strategie Ikea se odráží nejen v otevírání obchodních domů, ale i dalších nových formátů. Nově byl otevřen city formát v Paříži. Další novinkou jsou plánovací studia, kde se neprodávají produkty, a která slouží ke konzultacím a službám – příkladem byl Ikea Point na Václavském náměstí v Praze a nově na Slovensku v Košicích. Vznikají také malé prodejny v centrech měst zaměřené na jeden typ zboží, například ve španělském Madridu, který je zaměřený na ložnice a výdejní místa, což je spojeno s online nakupováním. Ikea se věnuje také udržitelnosti, kromě druhého života nábytku v ČR plánuje testovat pronájem nábytku firmám.

-zue-