Na finální DVB-T2 přecházejí severní i západní Čechy

sobota, 1. února 2020, 07:45 Aktuality, TV MediaGuru

Přechod na finální vysílací standard DVB-T2 pokračuje, v těchto dnech se týká vysílání ČT v severních a západních Čechách.

Zdroj: CRA

Zdroj: CRA

Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 pokračuje, aktuálně přechází severní část České republiky. 30. ledna bylo vypnuto DVB-T vysílání programů České televize v multiplexu 1 z vysílačů Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlák.

Vysílač Buková hora pokrývá rozsáhlé území severních a středních Čech a také severní část Prahy. Přeladit si musí i ti diváci, kteří přijímají již nyní vysílání České televize v novém standardu DVB-T2 v rámci přechodové sítě 11, protože ta byla také vypnuta a nová DVB-T2 síť bude vysílat na původním kanále, na kterém vysílala právě vypínaná DVB-T síť ČT. Tuto situaci vyřeší diváci pomocí funkce automatického ladění, totéž se týká i těch domácností, které využívají společné televizní antény. Ty s ohledem na využití stejného vysílacího kanálu 33 nebudou vyžadovat žádnou dodatečnou servisní úpravu.

Vysílání komerčních televizních stanic bude v regionu pokračovat až do druhé poloviny března v případě hlavních programů Nova, Prima a Barrandov, respektive ve druhé polovině dubna v případě dalších komerčních programů.

Stávající DVB-T vysílání programů České televize v západních Čechách, konkrétně z vysílačů Domažlice Vraní vrch a Plzeň Krašov se vypíná 4. února. 26. února potom čeká tento krok vysílač Sušice Svatobor.

Vysílání komerčních televizních stanic v multiplexu 2 bude v regionu pokračovat až do začátku března v případě vysílačů Vraní vrch a Krašov, respektive do konce března u vysílače Svatobor. V případě komerčních televizních stanic v multiplexu 3 do začátku dubna.

Přechod na DVB-T2 pokračuje podle schváleného harmonogramu. Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce června 2020, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

-mav-