Družstvo Tempo od dubna zavře obchody v neděli

pondělí, 2. března 2020, 07:30 Aktuality, Retail MediaGuru

Uzavření obchodů kromě svátků i v neděli plánuje od dubna 2020 zavést obchodní družstvo Tempo. Očekávané ztráty 25 milionů korun budou podle družstva dočasné.

Tempo podniká v katolické oblasti a lidé se díky uzavření obchodů budou moci účastit nedělní mše, zdroj: Tempo

Tempo podniká v katolické oblasti a lidé se díky uzavření obchodů budou moci účastit nedělní mše, zdroj: Tempo

Obchodní družstvo Tempo se sídlem v Opavě plánuje od začátku dubna 2020 zavřít plošně své prodejny v neděli. Družstvo provozuje téměř 100 prodejen v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. „Chceme, aby naše prodavačky trávily více času s rodinou, prodejny proto o nedělích uzavřeme, aniž by se to projevilo na mzdovém ohodnocení zaměstnanců,“ říká Jan Sůra, předseda obchodního družstva Tempo.

Družstvo očekává, že tímto krokem může v roce 2020 přijít o 25 milionů korun z celkových tržeb. Podle Jana Sůry tvoří nedělní prodeje tvoří 7 % celkových tržeb. Firma má roční obrat nad jednu miliardu korun. Zrušení nedělního prodeje bude Tempo ve vybraných prodejnách zákazníkům kompenzovat prodloužením sobotní otevírací doby. Družstvo zároveň věří, že pokles tržeb bude pouze dočasný a situace se za nějakou dobu stabilizuje.

Tempo plánuje pro nedělní uzavření prodejen i několik výjimek, jako jsou například bronzové, stříbrné a zlaté neděle před Vánoci, kdy je otevření obchodů už tradicí. Sůra považuje záměr v rámci trhu za potřebný. „Chceme být v tomto směru průkopníky. Pokud se k nám v budoucnu přidají další obchodní sítě, bude to jen ku prospěchu trhu. Ostatně západní evropské země jsou toho dobrým příkladem,“ dodává. Zákaz nedělního prodeje platí dlouhodobě v Rakousku i Německu, od začátku letošního roku ho plošně s několika výjimkami zavedlo též Polsko.

Uzavření prodejen potravin je v současnosti uzákoněno na sedm svátečních dnů, na Štědrý den přitom smějí mít obchody otevřeno pouze do 12 hodin. Zákon se týká prodejen o velikosti nad 200 m², od podzimu loňského roku z něj přitom byly vyčleněny velkoobchodní prodejny.

-zue-