Shopsys: Technologické problémy zamezují adaptaci novinek

středa, 4. března 2020, 16:30 Retail, Marketing MediaGuru

Budoucnost e-commerce je podmíněna bezvýpadkovou technologií, na důležistosti získá značka, předpovídá firma Shopsys.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Za posledních 20 let prošla česká e-commerce nebývalým rozvojem. Dnes již rozvinutý trh, jehož obrat dosáhl loni 155 miliard korun, stojí před budoucností, kde se technologický výpadek nebude odpouštět. Právě neprůstřelná a bezvýpadková technologie je podmínkou úspěchu, pozornost by však měly e-shopy upřít i na to, jak zaujmout zákazníky a prodat mu své zboží, radí Lukáš Havlásek, CEO společnosti Shopsys.

Z průzkumu, v němž se Shopsys zeptala 55 lidí působících na nejvyšších manažerských pozicích v e-commerce, v kamenném retailu, u dodavatelů služeb či z řad odborníků na jejich pohled na e-trh v následujících pěti letech, vyplývá, že do pěti let by měl vzrůst obrat e-commerce na 250 miliard korun, což bude tvořit pětinu maloobchodních tržeb.

Dopad na fungování e-commerce budou mít neustále se měnící nákupní zvyklosti. Postupně se budou snižovat online nákupy přes desktop, naopak se bude rozvíjet hlasové a vizuální vyhledávání. Úsilí zákazníků se bude při nakupování snižovat, jelikož čím dál častěji budou raději nakupovat na jeden klik. Online a offline kanály se budou navzájem prorůstat, jejich hranice se setřou až do tzv. onlife a omnichannel se v očích spotřebitele promění v jen jeden kanál – onechannel. Větší důraz bude třeba klást na impulzivní nákupy. Ve své strategii budou e-shopy muset rovněž zohlednit změnu demografické křivky, kdy proti sobě budou stát tzv. digital natives z generace Z a stále početnější skupina seniorů. Vedle toho se budou vyrovnávat s legislativními změnami a také s tématem udržitelnosti.

Zdroj: Exec, časopis společnosti Shopsys

Zdroj: Exec, časopis společnosti Shopsys

Kromě makrotrendů ovlivní vývoj českého e-commerce, kde v současnosti působí od 35 do 45 tisíc e-shopů, konsolidace, jež nastoupí v plné síle. Dopad na online trh bude mít vstup velkých kamenných hráčů, zahraniční prodejci i postupné snižování marže.  

Ukázka českého e-commerce trhu: ta první tečka je Alza.cz, druhá TOP 10 hráčů, třetí TOP 100 hráčů a na zbytek zbývá jen pár procent, zdroj: Retail Summit 2020.

Ukázka českého e-commerce trhu: ta první tečka je Alza.cz, druhá TOP 10 hráčů, třetí TOP 100 hráčů a na zbytek zbývá jen pár procent, zdroj: Retail Summit 2020.

Prodejci by si tak v prvé řadě měli vyřešit své stávající technologické problémy. Zásadní pro úspěch v budoucnu bude totiž jejich technologická připravenost na adaptaci novinek. Jednou z nich je dlouho skloňovaná personalizace, která se začne konečně řešit ve velkém za účelem zjednodušování nákupní zkušenosti. S tím se pojí i silnější automatizace a zapojení umělé inteligence, jež může posloužit například i pro předpověď reklamovatelnosti prodávaných produktů. Dalšími očekávanými novinkami jsou hlasoví asistenti, virtuální a rozšířená realita či self check-out, kdy zákazník zaplatí na jeden klik v telefonu v prodejně bez nutné asistence prodavače.

V marketingu se budou e-shopy muset soustředit spíše než na akvizici nových zákazníků na jejich retenci. Na důležitosti bude nabývat značka. A stejně jako kamenní retaileři se musí stát i e-shopy místem, kde budou lidé chtít trávit svůj volný čas.

Více si o průzkumu můžete dočíst ve firemním časopise Exec 11/2020.

-stk-