Na Soundtrack Poděbrady zazní hudba z Jamese Bonda

čtvrtek, 5. března 2020, 16:30 Outdoor MediaGuru

Soundtrack je prvním světovým festivalem, který koupil licenci na představení Skyfall in Concert. „Viděli jsme premiéru v Londýně a je to pecka,“ říká Michal Dvořák, ředitel festivalu.

Michal Dvořák, foto: Soundtrack Poděbrady

Michal Dvořák, foto: Soundtrack Poděbrady

Už popáté se letos v Poděbradech uskuteční festival filmové hudby Soundtrack Poděbrady. Je letošní ročník v něčem odlišný od ročníků předešlých?

Troufám si říct, že se každý ročník snažíme posunout festival o krok dál. Loni jsme přivezli oscarového dirigenta Ernsta van Tiela, který se letos vrací. Hlavním zahraničním tahákem bude film Skyfall in Concert, druhý díl koncertní série Jamese Bonda. Byli jsme na jeho světové premiéře v Londýně, je to pecka, diváci se mají na co těšit. Jsme vůbec první agenturou na světě, která měla možnost licenci koupit. Z toho mám velkou radost. Dokonce jednáme o účasti některé z hollywoodských hvězd na uvedení této exkluzivní show přímo v Poděbradech. Bylo by to krásné, ale všichni víme, že jsou velmi zaneprázdnění.

A pokud jde o tuzemskou nebo česko-slovenskou scénu. Na co byste upozornil?

V případě zdejších interpretů je velkým tahákem Miro Žbirka se svými filmovými melodiemi. Je to nejen můj velmi dobrý kamarád, ale i skvělý muzikant, jehož písničky se objevily v mnoha česko-slovenských filmech. Zároveň je to ikona česko-slovenské pop music. Měl jsem možnost část představení vidět a speciální úprava pro náš koncert, která pracuje s velkými projekcemi, slibuje opravdu skvělý zážitek. Nic podobného není nikde jinde možné vidět. Zakládáme si při tvorbě programu právě na tom, že nabízíme představení, která se nedají jinde vidět. Jednotlivé výstupy připravujeme déle než půl roku, někdy dokonce i tři čtvrtě roku. Až je nám líto, že vystoupení nemají opakování. Proto zvažujeme, že bychom začali dělali ohlédnutí za festivalem a že bychom s ním vyrazili na turné po republice. Obrovský úspěch měla loni Šakalí léta, byla tam řada unikátních až dojemných věcí.

Na čem primárně festival stavíte?

Nejzásadnější pro náš festival je to, že program v hlavním lázeňském poděbradském parku je po celou dobu konání festivalu zdarma. Jsou tam výstavy, tančírny, hudební kavárny, čajovny, v podchodu z vlakového nádraží jsme otevřeli stanici pro malé hudební formy, máme letní kino, které se přes den mění v hudební pódium. Myslím si, že je skutečně ojedinělé, aby v centru města probíhal takový festival, který je zdarma. Návštěvníci, kteří chtějí zažít vyšší kulturu, mají šanci jít na večerní placené koncerty. Afterparty na nich je ale zdarma. Na louce mezi jezerem a poděbradským zámkem, kam do školy chodili i Václav Havel, Miloš Forman a Ivan Passer, je postavená koncertní hala –  velké šapito. Je to mobilní koncertní hala pro 2,5 tisíc lidí na dřevěné podlaze s pódiem ve velikosti, která se staví v O2 aréně, a s nejlepším ozvučením, které lze v současnosti sehnat. Na to jsem jako autor a interpret velmi vysazený. Zážitek z koncertu je srovnatelný se světovými scénami. Letos by hala měla být i klimatizovaná, podepsali jsme kontrakt s největší americkou firmou, která dodává po celém světě klimatizace.

Letos se koná už pátý ročník festivalu. Snažíte se držet koncept festivalu tak, jak byl nastaven od prvního ročníku, nebo ho nějak měníte?

Snažíme se ho stále vylepšovat, aby si diváci odnesli velký zážitek. Opravdu si myslíme, že nic podobného v Česku vidět nemůžou. Jsem také iniciátorem Asociace festivalu světové hudby, díky které máme přístup ke světovým interpretům na největších festivalech filmové hudby. Můžeme k nám přivážet zahraniční umělce a dělit se o část nákladů. Snažíme se o něco podobné jako ve 30. letech založená Asociace filmových festivalů v Paříži. Zakládající města, mezi kterými byly Cannes, Paříž, Benátky a Berlín, dnes určují rytmus filmových festivalů po celé světě. Usilujeme o to samé. Filmová hudba v tomto podání je celosvětově na vzestupu a Poděbrady patří k průkopníkům nejen v Evropě, ale i ve světě.

Filmová festivalová hudba je celosvětově na vzestupu a Poděbrady patří k průkopníkům nejen v Evropě, ale i ve světě.

Michal Dvořák

Proč jste se vůbec rozhodli takový festival pořádat?

Napadlo mě to na filmovém festivalu v Karlových Varech, kam léta jezdím jako tvůrce nebo spolutvůrce filmů. Uvědomil jsem si, že filmová muzika zůstává trochu stranou pozornosti. Podle odborníků ale představuje hudba a zvuk 50–60 % emočního filmového zážitku. Je to důležitá filmová složka. V Americe jsem viděl, že trend filmové muziky je na vzestupu a odhaduju, že do 5-6 let bude takových festivalů mnohonásobně přibývat. Je to něco nového, co lidi baví a díky čemu se mohou dívat na film trochu jinak. Objeví, jak moc pracné je filmovou hudbu složit, nahrát a uvést ji do života. Málokdy si člověk u sledování filmu uvědomí, že hudbu nahrál 80–100členný orchestr, případně 50 lidí ve smíšeném sboru. Filmová hudba má výhodu, že se pohybuje od punk rocku až po velká symfonická díla. I díky té pestrosti se domnívám, že náš festival nabízí všem věkovým kategoriím téměř vše. Chceme lidem zpříjemnit Poděbrady, v krásném lázeňském parku si mohou užívat muziku a zábavu zdarma.

Jakým způsobem se mohou na festivalu prezentovat jeho komerční partneři?

Je několik možností, jak se mohou partneři prezentovat. A to nejen na samotném festivalu, ale i v rámci doprovodného programu, např. na golfovém turnaji, který se hraje na nedalekém golfovém hřišti. Velkou příležitostí jsou přímé prezentace, jako jsou vozový park, servis, catering, které vytvářejí nejbližší partnerské vazby na prezentaci (nápoje, občerstvení atp.). Tím, že se snažíme předvádět hudbu nejmodernějšími technologiemi, tak se nabízejí zdařilé prezentace produktů. Pokud se prezentace spojí s dobrým obsahem, tak vytváří bližší vztah se zákazníkem, než když výrobek vidí zákazníci někde sterilně na výstavě nebo veletrhu. Festival stojí velké peníze a bez partnerů ho nejsme schopni dát dohromady. Ano, máme státní podporu i podporu města, ale soukromý sektor tvoří dvě třetiny financování festivalu. Nechceme z něho dělat Matějskou pouť, ale ve chvíli, kdy komerční partneři zlepšují servis a zážitek návštěvníků, je to přesně to, co chceme dělat. Jsme schopni připravit prezentace na míru, pracují pro nás kreativní lidi jako Tomáš Belko z Ogilvy a další.

Kolik lidí festival navštěvuje a kdo jsou jeho návštěvníci?

Návštěvnost se každým rokem zvyšuje, letos čekáme 40 tisíc návštěvníků, loni jich bylo 33 tisíc. Soundtrack je festivalem pro všechny, ale největší část návštěvníků představují rodiny s dětmi. Další velkou skupinu jsou lidé ve věku 25-65 let, kteří chodí na koncerty, zajímají se o film i muziku.

Návštěvnost se každým rokem zvyšuje, letos čekáme 40 tisíc návštěvníků.

Michal Dvořák

Z programu Soundtrack Poděbrady, 27.8.-30.8. 2020

pátek 27.8. 2020

  • Miro Žbirka: Symphonic & Film: Přinese řadu Žbirkových hitů, v netradiční formě připomene některé milníky jeho pracovního i osobního života. Půjde o jediný Žbirkův symfonický koncert v letošním roce, odehraje se pod vedením dirigenta Adriána Kokoše.
  • Rebelové: Písničkový retrofilm Filipa Renče poprvé živě! V scénickém zpracování zazní hity jako Ššš, Pátá, Mně se líbí Bob a Oliver Twist v podání původních představitelů Zuzany Norisové, Betky Stankové, Jan Révaie a dalších.

víkend 28.-29.8. 2020

  • Skyfall in Concert: druhý díl série James Bond Concert Series. Vznikl ve spolupráci s EON Productions a Metro Goldwyn Mayer Studios (MGM). Daniel Craig jako agent 007 na velkém plátně s živě provedenou hudbou v podání Filharmonie Hradec Králové a pod vedením nizozemského dirigenta Ernsta von Tiela.
  • Hvězdy StarDance aneb Když hrdinové tančí: Tanečník a choreograf Jan Onder připravil pro festival choreografie v hrdinském stylu. Gabriela Koukalová, Dana Batulková, Kateřina Baďurová, Jiří Dvořák, Matěj Ruml a další tváře televizní soutěže se premiérově představí v rolích hrdinů.
  • Lotrando a Zubejda: Písničkám Zdenka Svěráka a Jaroslava Uhlíře vdechl pohádkový život režisér Karel Smyczek. Pohádkový soundtrack Jaroslava Uhlíře získal v roce 1997 nominaci na Českého lva.

Soundtrack také nabídne v centru města doprovodný program, který bude pro všechny návštěvníky zdarma. Podrobné informace najdete na webových stránkách festivalu

Michal Dvořák

Producent, skladatel, textař, autor filmové hudby a člen skupiny Lucie, autor projektu Vivaldianno, spoluzakladatel festivalu filmové hudby Soundtrack Poděbrady a autor projektu iMucha, multimediální show, která se uskuteční v říjnu 2020 v O2 universum. Spolupracoval s řadou filmových režisérů, např. Janem Hřebejkem, Davidem Sísem, Jakubem Sommerem, Vladimírem Michálkem, ​Ondřejem Trojanem, Vít Olmerem, Viktorem Polesným nebo se zahraničními hudebníky Peterem Gabrielem, Wyclefem Jeanem či Hansem Zimmerem. Je držitelem řady ocenění. ​

-mav-