Prouza: Řetězce příště médiím rychleji ukáží plné sklady

pátek, 6. března 2020, 15:00 Retail, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Panické nakupování bylo zbytečné. „Především chyběl jasný komunikační manuál ze strany státu,“ říká Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

Kritické pro enormní nákupy byly tři dny, pak se situace podle Tomáš Prouzy uklidnila, zdroj: SOCR ČR

Kritické pro enormní nákupy byly tři dny, pak se situace podle Tomáš Prouzy uklidnila, zdroj: SOCR ČR

Koronavirus vyvolal v Česku především paniku obchodech. Nejkritičtější dny byly podle Tomáše Prouzy, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), středa a čtvrtek (26. a 27. února), kdy najednou začaly do obchodů proudit výrazně nadprůměrné davy zákazníků a velmi rychle narostly i objemy prodejů zboží. „Jelikož jednotlivé prodejny mají jen minimální skladové zásoby a zboží se každý den naváží podle průměrné spotřeby v daném období, zůstaly některé regály na pár hodin prázdné, a to vyvolalo řetězovou reakci,“ říká Tomáš Prouza.

Co bylo podle vás spouštěčem k panickým nákupům?

Prvním impulsem byl článek na iDnesu, který lidem doporučoval, jak se mají zásobit, včetně nákupu svíček, jako by obratem měla přijít apokalypsa a zhroucení celé společnosti. Spoustu oleje do ohně pak přililo velmi nešťastné vyjádření šéfa Státních hmotných rezerv, že Česko má zásobu potravin na 1,3 dne. Třetím momentem pak byl neadekvátní přístup nejvyšších představitelů státu, kteří situaci nijak neuklidnili a nechali řetězce v podstatě až do pátku samotné.

Kolik dní zákazníci zběsile nakupovali a kdy to pominulo?

Situace se uklidňovala už o víkendu (29. února a 1.března). Od pondělí 2. března už jsou nákupy na obvyklém průměru, u trvanlivého zboží, kde se lidé předzásobili, jsme pod průměrem obvyklých prodejů.

Jaký produkt kupovali lidé vůbec nejvíce a jaký se vyprodal nejrychleji?

Nejvíce z pultů mizely těstoviny, následované rýží, balenou vodou a masovými konzervami. Nejrychleji se vyprodaly nejlevnější těstoviny. Naopak v podstatě vůbec nerostly prodeje pomerančů a mandarinek, které by na rozdíl od 20 kg rýže zákazníkům aspoň posílily imunitu.

Ocenil bych, kdyby měl stát jasný komunikační manuál, kdyby členové vlády říkali stejné věci a kdyby se politici v honbě za titulky a 20 vteřinám v televizi nepředháněli v tom, jak moc dokáží lidi vystrašit.

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Zavedly řetězce nějaká opatření pro omezení velkých nákupů?

Nebyl pro to žádný důvod, protože na skladech bylo potravin dostatek, navíc snaha o jakékoliv omezení by jen vyvolala další paniku. S omezeními přišly pouze online obchody s potravinami, jednak proto, že neměly dostatek aut a řidičů, a jednak proto, že tyto obchody drží výrazně menší zásoby než obchody kamenné. Naopak, abychom zákazníky uspokojili a omezili jsme paniku, nasadili jsme maximální počet pokladních i lidí ve skladech, aby nevznikaly dlouhé fronty a aby zásobování prodejen bylo co nejrychlejší.

Udělali byste příště v podobném případě něco jinak?

Rychleji bychom médiím ukázali plné sklady. A především bychom pevně doufali, že se představitelé státu budou chovat zodpovědněji.

Jak moc vám média pomáhala/nepomáhala při celé této akci? Domníváte se, že spíše rozmíchávala hysterii, nebo v něčem pomohla situaci uklidnit?

Na začátku celé hysterie stála konkrétní média. Osobně jsem čekal, že se aspoň některá budou chovat zodpovědněji, ale chápu, že i mobilem natočené záběry na dva prázdné regály ze sedmdesáti má svou zpravodajskou hodnotu. Ale obecně musím poděkovat, že po prvních dvou dnech u naprosté většiny médií zvítězil zodpovědný přístup.

Jaká opatření by podle vás byla pro příště dobrá, aby byla přijata ze strany státních institucí v souvislosti s retailem?

Na začátku nám chyběl partner pro komunikaci, řadu informací jsme si museli obstarávat sami, a naopak naše informace o stavu zásob potravin nebo třeba o typických dotazech zákazníků na naše infolinky jsme neměli komu předávat. Ale především bych ocenil, kdyby měl stát jasný komunikační manuál, kdyby členové vlády říkali stejné věci a kdyby se politici v honbě za titulky a 20 vteřinám v televizi nepředháněli v tom, jak moc dokáží lidi vystrašit.

-zue-