Pásmo UčíTelka oslovilo nadpoloviční většinu dětí 6-10 let

pátek, 17. dubna 2020, 11:35 TV, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Za první měsíc vysílání oslovilo pásmo UčíTelka 65 % dětí ve věku 6-10 let, průměrná sledovanost v této věkové skupině byla 39 tisíc.

UčíTelka, zdroj: Česká televize

UčíTelka, zdroj: Česká televize

Dětské vzdělávací pásmo UčíTelka, které od 16. března vysílá Česká televize na programu ČT2, sledovalo v prvním měsíci vysílání v průměru 39 tisíc ve věku 6-10 let. Od svého spuštění pásmo oslovilo (reach) v průměru přes 65 % dětí v uvedené věkové skupině. Na středečním jednání Rady ČT to uvedl generální ředitel Petr Dvořák.

Dodal, že z tzv. kvalitativních parametrů dosahuje spokojenost s pásmem nadprůměrné hodnoty 8,9, originalita 73 % a zaujetí 74 %. Z výzkumu společnosti Kantar CZ vyplývá, že projekt UčíTelka od jeho spuštění v polovině března zaznamenalo 94 % rodičů. Osm z deseti diváků se shoduje na tom, že pořad napomáhá domácímu vzdělávání.

U vzdělávacího pásma pod názvem Odpoledka, které je určeno starším žákům, představuje zásah 27,6 procenta dětí ve věku 10-14 let. Další vzdělávací pásmo Škola doma, zaměřené na přípravu na přijímací zkoušky, oslovuje téměř 12 procent dětí ve věku 14-16 let.

Na začátku dubna Česká televize spustila také vzdělávací web ČT edu, který nabízí  přes tři tisíce krátkých vzdělávacích videí, a to žáky ZŠ, SŠ i předškolní děti. První den, 1. dubna, portál navštívilo 25 tisíc uživatelů. Návštěvnost v celém minulém týdnu činila podle údajů ČT prezentovaných na Radě ČT 97 tisíc uživatelů, kteří si zde otevřeli 667 tisíc stránek.

Od pondělí 23. března vysílá nově také kanál pro seniory ČT3. Celkový zásah stanice od začátku vysílání činí 2,7 milionu diváků starších 15 let. V divácké skupině nad 65 let tento podíl dosahuje jedné poloviny. Z výzkumu společnosti Kantar CZ realizovaného na přelomu března a dubna vyplývá, že bezmála sedmdesát procent dotazovaných starších šedesáti let souhlasí s tím, že jim spuštění kanálu ČT3 pomáhá ulehčit dopady nouzového stavu a karantény, uvedla ČT.

Vysílání stanice ČT3 je dočasné, podle informací zaslaných Radě pro rozhlasové a televizní vysílání má vysílat po dobu nouzového opatření vlády, nejdéle však šest měsíců.

-mav-