Kina znovu otevřela, diváky čeká české léto

středa, 13. května 2020, 07:15 Outdoor MediaGuru

I přes přísná opatření očekávají provozovatelé kin postupný návrat diváků do sálů a klientů na plátna.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Od pondělí se opět divákům otevřela kina po celé České republice. I přes přísná opatření očekávají provozovatelé kin postupný návrat diváků do sálů a klientů na plátna. Hitem léta mají být podle nich české filmy.

„Bylo to jedno z nejtěžších období za celou dobu naší existence, ale nejenom pro nás, ale také pro všechna kina a samozřejmě také partnery. V současné chvíli už opět jednáme s klienty o všech kampaních, které jsme museli posunout či úplně zrušit. Situace určitě způsobí určitou změnu ve struktuře klientů, zatím však vnímáme reakce klientů pozitivně,” říká jednatel mediazastupitelství Visia Cinema Jakub Vrzala, které zastupuje více než 140 kin v České republice, včetně sítě multikin Premiere Cinemas.

Kina otevírají za přísných bezpečnostních opatření. „Na základě nařízení ministerstva zdravotnictví musíme dodržovat maximální počet 100 diváků na představení a také povinné rozestupy mezi diváky. V kinech je také k dispozici dezinfekce, aby se naši zákazníci cítili komfortně,” popisuje David Horáček, spolumajitel a generální ředitel sítě multikin Premiere Cinemas

V kinech se také zatím neprodává občerstvení, začít prodávat by se mohlo od 25. května. I situace v sálech by se měla postupně uvolňovat.

Rapidní změnou prochází také složení filmů, které se v kinech aktuálně promítají. „Od pondělí již hrajeme v předpremiéře film Lov, také postupně nasazujeme filmy, které díky karanténě nestihly využít svůj potenciál jako dětský film Frčíme, nebo také veleúspěšný český dokument V síti. Na začátku června také přichází do kin film Ondřeje Trojana Bourák a postupně budou přibývat další převážně české filmy. Díky situaci v USA, kde koronavirus dorazil později, tak získávají čeští filmaři příležitost proměnit programy kin v české léto. Distributoři se postupně osmělí a nabídka filmů se v příštích měsících vrátí do původních kolejí,” říká k aktuálnímu programu David Horáček.

Se zveřejněním premiéry zatím vyčkávají distributoři filmu 3Bobule, který měl původní datum premiéry v době karantény.  „Velkou důvěru vkládáme do letních kin, kde se tradičně promítají filmové klasiky a ve spojení s velkými českými filmy se můžou letní kina stát hitem letní mediální sezóny. Poptávka po letních kinech roste každý rok a letos tak vzniká pro klienty skvělá příležitost,“ vyhlíží letní měsíce Jakub Vrzala.

-mav-