Pandemie nastartovala mimo jiné i rozvoz nápojů

pátek, 29. května 2020, 07:40 Marketing, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

V pandemii se zdaleka nerozváželo jen jídlo. Zájem rostl i o ovocné šťávy, smoothie nebo kávu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

V době uzavřených restaurací, kaváren a barů se lidé museli stravovat doma. Nechtělo-li se jim vařit, mohli využít některé ze služeb na dovážku jídla z restaurací. Kromě hlavních jídel však zájem za pandemie rostl i o dezerty nebo nápoje. Lidé si neváhali poslat pro čerstvou kávu nebo ovocné smoothie. Úspěch zaznamenal například kavárenský řetězec kávy Starbucks, jenž přes Dáme Jídlo rozvážel již před vypuknutím koronavirové krize, ale také noví „rozvozoví“ hráči z řad freshbarů, jako je Ugo nebo Fruitisimo.

Češi si nejvíce objednávali Frappuccino nebo Café Latté

Starbucks začal s rozvozem už před vypuknutím pandemie, přičemž se nejprve soustředil na kancelářská centra. Po vyhlášení nouzového stavu byl nucen uzavřít veškeré kavárny a spoléhat se na doručovací služby Uber Eats, které rozváží jen po Praze, a Dáme Jídlo, jenž obstará kromě hlavního města i objednávky v Brně nebo Pardubicích.

Z nabídky, jež obsahovala teplé a studené nápoje, vybrané dezerty, ale i kapsle či zrnkovou kávu, většinu objednávek tvořily jednotlivé nápoje jako například Frappuccino a Café Latté. „Zájmu se těšil také tzv. Coffee Traveler, tedy termobox s překapávanou kávou v množství odpovídajícím osmi 330ml nápojům, určený pro větší skupiny a kancelářské kolektivy,“ popisuje na dotaz MediaGuru Michal Holotík, manažer značky Starbucks pro český a slovenský trh. Úspěch mělo také Muffin a Croissant menu s kávou. Desetinásobně vzrostlo také využití kávových pátků, tedy akční nabídky nápoje zdarma ke každému balení zrnkové kávy.

V době pandemie byl ve Starbucksu zájem i o dovoz tzv. Coffee Traveler, termobox s překapávanou kávou, zdroj: Starbucks

V době pandemie byl ve Starbucksu zájem i o dovoz tzv. Coffee Traveler, termobox s překapávanou kávou, zdroj: Starbucks

Kromě rozvozu se Starbucks soustředil rovněž i na zprovozňování výdejových okének.

Starbucks otevírá u vybraných kaváren výdejová okénka

úterý 14. dubna 2020

Ovocné bary se pustily do rozvozu šťáv a smoothie

Vedle kávy se však rozvoz ukázal jako funkční model i pro výrobce čerstvých ovocných koktejlů. Již v březnu do něj naskočily obě dvě největší sítě freshbarů Ugo i Fruitisimo, které svou novou službu dokázaly připravit v rekordním čase.  

Síť Fruitisimo, jež dříve zkoušela rozvážet přes Dáme jídlo, spustila za pomoci svých zaměstnanců vlastní rozvoz ovocných nápojů a ovoce 17. března, a to nejprve po Praze, následně přidala i Brno. K dalšímu rozšíření se firma zatím nechce vyjadřovat.  

Koncem března odstartovalo svůj rozvoz také Ugo, jež kromě ovocných šťáv a smoothie nabízí také saláty a polévky. „Již od spuštění první rozvozové zóny jsme evidovali desítky objednávek denně. Zákazníci, kteří naše zdravé jídlo milují, tuto službu s radostí uvítali a přirozeně si na ni zvykli. K řadě z nich dle statistik vozíme objednávky opakovaně,“ říká brand manažerka Ugo Blanka Kratochvílová. Nejčastěji si lidé přitom objednávají Farmářský salát s kuřetem a k tomu polévku. „Ze šťáv a smoothies vede Ananas, mrkev, jablko a Green Smoothies. Zákazníci využívají i výhodné menu,“ přibližuje Kratochvílová s tím, že rozvoz dokázal alespoň částečně nahradit výpadek příjmů z uzavřených provozoven.

Ugo rozváží nyní v Praze, Brně a na Kladně. „Pracujeme dále na tom, aby si i lidé v ostatních městech mohli naše jídlo objednat pohodlně domů nebo do kanceláře. A současně službu vylepšujeme po všech stránkách tak, aby nákup a doručení splnilo veškerá očekávání našich zákazníků,“ dodává Kratochvílová.  

Na rozvoz nápojů až domů se však nesoustředí jen sítě, jež čelily uzavřeným provozovnám. Mobilní prodejnu nápojů testuje po Praze také výrobce minerálních vod Mattoni 1873, který tak rozváží vody, minerálky a ochucené limonády značek Mattoni, Magnesia, Aquila, Mirinda či Pepsi. Plzeňský Prazdroj zase během nouzového stavu dovážel domů po Praze čepované od značek Pilsner Urquell, Gambrinus či Velkopopovický Kozel. Po znovuotevření hospod však tuto službu pozastavil. 

Po otevření hospod dovážka čepovaného domů skončí

neděle 10. května 2020

-stk-