Vznikla další asociace o esportu, jmenuje se CESA

pátek, 26. června 2020, 11:45 Aktuality, Marketing MediaGuru

Czech Electronic Sport Association (CESA plánuje do dvou let spojovat na 100 tisíc hráčů.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Na českém trhu vznikla další asociace zaměřená na tuzemskou esportovní scénu. Nese název Czech Electronic Sport Association (CESA). Asociace oznámila svůj vznik ve středu 24. června, ale reálně byla založena už v letošním únoru. CESA plánuje do dvou let spojovat na 100 tisíc hráčů. K jejím cílům patří i ukotvení esportu v akademickém prostředí.

Mezi její zakládající členy patří VŠB – Technická univerzita Ostrava, AT Computers a United Sport Partners.

„Naším cílem je vytvořit platformu, která bude spojovat esportovní a sportovní komunity, sjednotit pravidla a zajistit větší organizovanost domácího prostředí. Zasadíme se o uznání esportu sportem a chceme se stát odborným garantem metodického rozvoje na všech úrovních vzdělávacího systému i mimo něj,“ vysvětluje jeden ze zástupců zakládajících členů organizace a současně její viceprezident Alan Ilczyszyn.

CESA uvedla, že esport je stále rostoucím fenoménem. V roce 2019 ve světě zaujal 454 milionů diváků a globální výnos se vyšplhal na 1,1 miliardy dolarů (meziročně jde o téměř třetinový nárůst). Připomněla také, že finále hry League of Legends sledovalo v roce 2018 více diváků než finále NBA. Domácí komunita čítá na 900 tisíc hráčů a zasahuje až 3,4 milionu diváků.

Data o esportu a prezentaci CESA si můžete prohlédnout níže.

Na českém trhu už působí Česká asociace esportu (ČAE). Jejím cílem je zastupování zájmů českého esportu vůči veřejným institucím, médiím, sportovním organizacím a mezinárodním asociacím. Mezi důležité činnosti patří osvětová činnost v oblasti esportu a jeho propagace, profesionalizace a nastavování standardů a organizace a řízení domácích soutěží. V roce 2020 se ČAE spojila s Asociací gamingových klubů, která reprezentuje zájmy herních organizací.

„Díky spojení s Asociací gamingových klubů můžeme úzce pracovat na nových projektech s respektovanými lidmi našeho oboru. Již od založení České asociace esportu prosazujeme myšlenku, že tři klíčové pilíře fungování tohoto ekosystému tvoří organizátoři, herní kluby a hráči. Vstup AGK vnímám jako zásadní posun k tomu, aby každý pilíř měl své silné zastoupení,“ uvedl k plánům pro letošní rok Lukáš Pleskot, předseda České asociace esportu.

Výzkum: Esport v dospělé populaci sleduje 900 tisíc lidí

pondělí 6. dubna 2020

-mav-