Zaorálek neuspěl v jednání o podpoře nižší DPH na tisk

sobota, 1. srpna 2020, 07:40 Aktuality, Tisk MediaGuru

Ministr kultury Lubomír Zaorálek neuspěl při jednáních o snížení DPH na knihy a tiskoviny.

Foto: MediaGuru

Foto: MediaGuru

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) neuspěl při jednáních o podpoře kultury v době pandemie koronaviru s návrhem na snížení DPH na knihy a tiskoviny, jako tomu je v Německu. Německý model přitom akceptovala Evropská komise, která dohlíží na rovná pravidla podpory. Novinářům v pondělí Zaorálek řekl, že v českých podmínkách je krok těžko realizovatelný.

„Věcných námitek je celá řada, proto jsme se na tom neshodli. Pořád jsem přesvědčen, že je to elegantní metoda, ale nezdá se, že bych s ní měl úspěch,“ konstatoval.

O pomoci médiím a živé kultuře Zaorálek diskutuje s ministryní financí Alenou Schillerovou, návrhy v této oblasti připravuje i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (obě za ANO).

Zaorálek také uvedl, že neviděl materiál, podle kterého plánovalo ministerstvo pro místní rozvoj utratit v médiích, na internetu a billboardech za reklamu na dovolené v Česku dvě miliardy korun. Úřad ho z připomínkového řízení stáhl. Dostálová serveru SeznamZprávy.cz minulý týden řekla, že na materiálu se stále pracuje. Na dokument v elektronické knihovně legislativního procesu eKlep upozornil v pátek server Zdopravy.cz.

Ministerstvo plán zdůvodnilo propadem cestovního ruchu kvůli koronaviru. Během koronavirové krize zaznamenala propad příjmů i média. Návrh vyvolal kritiku opozice i zástupců cestovního ruchu.

MMR stáhlo materiál o podpoře turismu v médiích

pondělí 27. července 2020

-čtk-