Samoobslužné výdejní boxy jsou na vzestupu

pátek, 4. září 2020, 11:45 Retail, Aktuality MediaGuru

Alza, Mall, Zásilkovna nebo Pilulka.cz nabízejí vyzvednutí zásilky bez obsluhy. Výdejních boxů přibývá a firmy plánují jejich další využití.

V ČR firmy aktuálně provozují přes 370 výdejních boxů, zdroj: Mall.cz, Alza.cz a Zásilkovna/Packeta

V ČR firmy aktuálně provozují přes 370 výdejních boxů, zdroj: Mall.cz, Alza.cz a Zásilkovna/Packeta

Samoobslužné výdejní boxy buduje stále více firem. Navíc v době epidemie zájem zákazníků o tento druh výdejen výrazně vzrostl. Nejdále jsou v tomto směru velké e-shopy Alza.cz a Mall.cz, které mají v rámci České republiky desítky těchto výdejen a plánují jejich další rozvoj. 

Alza připravuje obchodní model na bázi franšízy, který by umožnil zapojeným partnerům čerpat i další výhody. Mall. cz zpřístupnil boxy i zákazníkům dalších e-shopů ze skupiny. Vedle Alzy a Mallu chce systém vyzvedávání zásilek bez obsluhy v letošním roce rozvíjet více i Zásilkovna. Ta má zatím jen jeden speciální výdejní box s názvem Z-Bot v obchodním centru Chodov od loňského května. „Zájem o službu naplnil naše představy, denně si zásilku vyzvedne až 150 lidí. Nejvíce vytížený je Z-Bot v době předvánočních nákupů,“ říká Kamil Chalupa, tiskový mluvčí Zásilkovny s tím dosud si zde zásilku vyzvedlo kolem 45 tisíc lidí. Nicméně s dalším rozšířením Z-Bota firma nepočítá a chce se ubírat jiným směrem.

V současné chvíli finalizují spuštění projektu automatických výdejních boxů, které jsou postaveny na podobné filozofii, jako Z-Bot. „Představit bychom je měli letos na podzim. Jejich hlavním smyslem je samozřejmě lepší komfort pro zákazníka a snaha maximálně vyjít jeho individuálním požadavkům,“ dodává Chalupa.

Během srpna pak otevřela svůj první box i internetová lékárna Pilulka.cz a plánuje je do budoucna umístit ve svých více než 150 lékárnách po celé České republice.

Alza připravuje na druhou polovinu roku obchodní model na bázi franšízy, který by umožnil zapojeným partnerům čerpat další výhody, zdroj: Alza.cz

Alza připravuje na druhou polovinu roku obchodní model na bázi franšízy, který by umožnil zapojeným partnerům čerpat další výhody, zdroj: Alza.cz

Boxy s dalším využítím

Mall.cz i Alza.cz provozují samoobslužné boxy od roku 2018. Mall jich má aktuálně v Česku 91, především v Praze a dalších krajských městech. Poslední přibyl v Ostravě u obchodního centra Géčko. „Mall Boxy jsou mezi zákazníky oblíbené. Pravidelně je využívá přibližně 10 procent z nich, kdy jim vyhovuje, že jsou přístupné 24 hodin 7 dní v týdnu a také snadná a rychlá manipulace," říká David Honzík, provozní manažer Mall Boxů s tím, že letos službu nově zpřístupnili i zákazníkům dalších e-shopů ze skupiny Mall, jako je například Vivantis nebo CZC.cz.

Alza v současnosti v ČR provozuje necelých 280 boxů. Jejich síť ale aktivně rozšiřují a na začátku roku 2020 by chtěli mít spuštěno už více než 1000 boxů napříč Českem, Slovenskem a Maďarskem. „AlzaBoxy se nám osvědčily, patří mezi oblíbený způsob doručení. Také proto jsme se rozhodli jejich počet navýšit. K tomu bychom rádi přizvali také města, obce, veřejné instituce a firmy, které mohou prostřednictvím formuláře požádat o umístění AlzaBoxu na místo dle svých potřeb,“ říká Jan Moudřík, ředitel expanze a facility, Alza.cz. Momentálně navíc připravují obchodní model na bázi franšízy, který by umožnil zapojeným partnerům čerpat z provozování úložné schránky i další výhody. „Tento model bychom rádi spustili v druhé polovině letošního roku,“ dodává Jan Moudřík.

Mall letos službu nově zpřístupnil i zákazníkům dalších e-shopů ze skupiny Mall, jako je například Vivantis nebo CZC.cz, zdroj: Mall Group

Mall letos službu nově zpřístupnil i zákazníkům dalších e-shopů ze skupiny Mall, jako je například Vivantis nebo CZC.cz, zdroj: Mall Group

Během epidemie boxy výhodou

Zájem o tento způsob doručení se zvýšil především v době koronavirové krize, kdy byl například v případě Alzy srovnatelný s vánoční sezonou. „Od března do června 2020 se vytíženost schránek zvedla v průměru o více než 130 % ve srovnání s loňskem a za celé období jsme takto doručili stovky tisíc zásilek,“ dodává Jan Moudřík s tím, že vyzvednutí zásilky trvá zpravidla jen několik vteřin, a navíc při každém závozu se boxy dezinfikují.

Alza navíc poskytla od letošního května stovky volných slotů Zásilkovně, aby její zákazníci měli větší možnost vyzvednout své zásilky. „Aktuálně máme napojeno přes 100 boxů a aktivně pracujeme na tom, aby zákazníci Zásilkovny mohli využívat všechny AlzaBoxy ve všech zemích,“ říká Moudřík.

Podle údajů Mall.cz dávala v loňském roce více než polovina zákazníků přednost vyzvedávání zásilek na výdejních místech. „Kvůli šíření nového koronaviru se tento poměr na několik týdnů změnil a více než 80 % zákazníků volilo bezkontaktní doručení domů. Zároveň rostla také obliba bezkontaktních Mall Boxů, které jsou pravidelně dezinfikovány a zboží v nich zůstává uložené dva dny,“ dodává David Honzík. Zvýšený zájem pak podle něj očekávají s blížící se vánoční sezónou.

Zásilkovna chce na podzim spustit projekt automatických výdejních boxů, které jsou postaveny na podobné filozofii jako Z-Bot, který má v OC Chodov, zdroj: Zásilkovna

Zásilkovna chce na podzim spustit projekt automatických výdejních boxů, které jsou postaveny na podobné filozofii jako Z-Bot, který má v OC Chodov, zdroj: Zásilkovna

Největší zájem v Praze

O službu je tradičně největší zájem zejména v Praze, kde e-shopy nabízejí dodání zásilky i tentýž den a zavážejí i několikrát denně. „Nejvytíženější jsou Mall Boxy v Praze, které zavážíme dvakrát denně a může jít o více než 150 zásilek každý den,“ popisuje David Honzík. U AlzaBoxů také záleží na umístění, ale na frekventovaných místech ve velkých městech, probíhá denně 50 až 100 vyzvednutí. Každý AlzaBox má ale jiný počet slotů podle své velikosti, proto se nedá obecně říci, kolik zásilek se do jednoho boxu uloží.  Z-Bot je sice jen jeden, ale je větší a dokáže uvnitř uložit až 315 zásilek najednou, denně si pak zásilku vyzvedne až 150 lidí.

Pilulka.cz zavádí samoobslužné výdejní boxy, první je v Praze

středa 19. srpna 2020

-zue-