ČRo rozšiřuje DAB+ na téměř celé území, spustí nové stanice

čtvrtek, 17. září 2020, 11:35 Rádio MediaGuru

Digitální vysílání Českého rozhlasu DAB+ se rozšiřuje na téměř celé území České republiky.

Stávající pokrytí – oranžová, nové pokrytí 2020 – tyrkysová, překryv pokrytí – zelená. Zdroj: CRA

Stávající pokrytí – oranžová, nové pokrytí 2020 – tyrkysová, překryv pokrytí – zelená. Zdroj: CRA

Pokrytí DAB+ Českého rozhlasu k 17.9. 2020, zdroj: Český rozhlas

Pokrytí DAB+ Českého rozhlasu k 17.9. 2020, zdroj: Český rozhlas

České Radiokomunikace (CRA) spouští ve čtvrtek 17. září deset nových vysílačů v síti digitálního rozhlasu DAB+ Českého rozhlasu (ČRo). Pokrytí této sítě je tak nyní 95 % obyvatel a digitální rozhlasové vysílání mohou naladit posluchači de facto v celém Česku. Dosud pokrývala 80 % populace. V příštím roce navíc rozhlas rozšíří vysílání o dvě digitální stanice. Půjde o sportovní Radiožurnál Sport a pro stanici zaměřenou na seniory.

Český rozhlas nyní vysílá v DAB+ všech 23 stanic, z toho 20 v multiplexu Českých Radiokomunikací.

Na konci příštího roku naopak ukončí Český rozhlas vysílání na středních a dlouhých vlnách (AM). Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl generální ředitel ČRo René Zavoral.

„Vstup Českého rozhlasu do sítě DAB+ byl zásadním milníkem pro jeho digitalizaci v rámci celé České republiky. Digitalizace dlouhodobě otevírá možnosti, jak nabídnout posluchačům dokonalejší veřejnou službu, zejména v podobě širší programové nabídky, kvalitního přenosu vysílání nebo nových multimediálních služeb,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Mezi nově spuštěnými vysílači jsou: Jihlava - Javořice, Pardubice – Krásné, Jeseník – Praděd, Votice – Mezivrata, Liberec – Ještěd, Valašské Meziříčí Radhošť, Sušice – Svatobor, Třinec – Javorový, Příbram – Hvězdárna a Znojmo – Kuchařovice.

„Digitalizace umožní rozhlasu poskytnout posluchačům širší programovou nabídku, vyšší kvalitu zvuku bez šumů, možnost doplňkových grafických služeb. Zkrátka posune rozhlasové vysílání kupředu,“ uvedl generální ředitel CRA Vít Vážan, podle kterého se podmínky pro rozvoj digitálního vysílání výrazně vylepší.

Na konci roku 2021 rozhlas naopak ukončí vysílání signálu na středních a dlouhých vlnách, a to u stanic Dvojka, ČRo Plus a Radiožurnál. Důvodem je podle Zavorala zastaralost signálu, na kterém není možné dále rozšiřovat nabídku. K přechodu z vysílání AM na DAB+ chce rozhlas v příštích měsících spustit marketingovou kampaň.

Záznam z tiskové konference si můžete prohlédnout níže.

Zdroj: Český rozhlas

Rozhlas zahájil vysílání v DAB+ v létě 2015, tehdy v experimentální formě. Spolu s Českými Radiokomunikacemi postupně rozšiřoval digitální signál mezi největší městské aglomerace až k dnešním 95 procentům populace.

Příjem digitálního vysílání je možné na přístrojích vybavených k příjmu DAB+ signálu. Od letošního prosince musí být podle nařízení EU všechna nově vyrobená vozidla vybavena příjmem digitálního signálu.

Šířené stanice

V obou regionech Čechy i Morava

  • ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus, Rádio DAB Praha, Radio Wave, Rádio Junior, D-dur, ČRo Jazz, Rádio Retro

Pouze v regionu Čech – multiplex 12C :

  • ČRo Region, ČRo České Budějovice, ČRo Liberec, ČRo Pardubice, ČRo Plzeň

Pouze v regionu Morava – multiplex 12D :

  • ČRo Brno, ČRo Ostrava, ČRo Vysočina, ČRo Olomouc, ČRo Zlín

-mav-, -čtk-