CBA plánuje teplé pulty s občerstvením a toalety

neděle, 25. října 2020, 08:20 Aktuality, Retail MediaGuru

Družstvo CBA plánuje zavádět na některých prodejnách teplé pulty s občerstvením a toalety. V jiných menších prodejnách naopak bude obslužné pulty rušit.

Maloobchodní Družstvo CBA CZ, které provozuje více než 1000 prodejen spíše v menších městech a vesnicích přichází se změnami. Menší prodejny potravin (s obratem nad 1 mil. Kč) se stále snaží sázet na čerstvost a zakládají si na obslužných pultech. Ty nyní chce družstvo rozšiřovat o zónu občerstvení přímo na prodejně, u které budou také toalety. „Zatím máme nový teplý obslužný pult na prodejně CBA ve Smiřicích, WC zatím ne. Tuto novinku pak v příštím roce plánujeme i na nové prodejny provozovatele Folget. Dále také na prodejnách v Hradci Králové a v Konici,“ doplňuje k plánům Roman Mazák.

V případě velkých prodejen pomáhá právě obslužný pult dále navyšovat jejich obrat. Funguje totiž nejen jako doplněk ostatního zboží, lidé ho zároveň využívají i namísto řezníka. Síť chce proto možnosti obslužného pultu využít k dalšímu rozšíření. Ve všech nových prodejnách, které plánuje, již počítá u obslužného pultu s rozšířením i o takzvaný teplý pult, který bude jeho součástí. Kromě sýrů a uzenin tam budou nakupujícím k dispozici teplá hotová jídla, minutky či sendviče, včetně malého posezení. „Budou se tak moci občerstvit či posilnit přímo na prodejně, poblíž budou pro poskytnutí maximálního servisu také toalety,“ dodává Roman Mazák.

Naopak na některých úplně malých prodejnách se obslužné pulty z důvodu příliš vysokých nákladů ruší. „Potřebovali jsme snížit náklady těchto prodejen, v opačném případě by to mohlo znamenat jejich zánik, a tedy další snižování potravinové obslužnosti venkova. Zvolili jsme proto tuto cestu a upřednostnili balenou uzeninu. Tržby se prakticky nezměnily, náklady se však výrazně snížily a prodejny tak fungují dále,“ řekl Mazák.

Fungování obslužného pultu podle něj znamená zpravidla vyčlenění zvláštní pracovní síly, která se o tento úsek stará. Do nákladů je pak nutné zahrnout i samotné fungování pultu a jeho vybavení. Pokud se navíc čerstvý výrobek neprodá včas, pro prodejnu to znamená další ztráty. Družstvo CBA CZ je sdružení velkoobchodů a maloobchodních jednotek a produkuje obrat více než 3 mld. Kč

Zpomalilo zanikání malých prodejen s potravinami

pondělí 24. srpna 2020

-zue-