Vedení Mladé fronty připravuje firmu k dalšímu prodeji

středa, 11. listopadu 2020, 07:35 Tisk , Aktualizováno MediaGuru

Management vydavatelství Mladá fronta věří, že pondělní prohlášení konkurzu může otevřít cestu k prodeji firmy a tím k její záchraně.

Karel Novotný, zdroj: Mladá fronta

Karel Novotný, zdroj: Mladá fronta

Management vydavatelství Mladá fronta připravuje firmu k dalšímu prodeji. Generální ředitel i další členové managementu ve společnosti zůstávají. „Já i celý tým uděláme maximum pro efektivní a rychlé řešení. Snahu o prodej rozhodně nevzdáme,“ sdělil generální ředitel Karel Novotný. O konkrétním harmonogramu a podmínkách prodeje společnosti má Mladá fronta informovat v následujících dnech.

Insolvenční správkyně Petra Hýsková navrhla, aby se vydavatelství prodalo v elektronické aukci s vyvolávací cenou 25,5 milionu korun. Aukce by měla být 24. listopadu. Souhlas k ní musí udělit věřitelský výbor a výjimku dát insolvenční soud. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. 

Podle Hýskové je prodej elektronickou aukcí nejrychlejší možnost, jak majetek vydavatelství zpeněžit. „Ekonomická situace Mladé fronty je kritická. Další odklad za současné situace již není možný," uvedla Hýsková. Díky rychlému prodeji podle ní nevzniknou další pohledávky a také bude možné zachovat činnost firmy a snáz obnovit její plné fungování.

Podle generálního ředitele je Mladá fronta navzdory složité situaci stále funkčním celkem. „Podařilo se nám udržet klíčové spolupracovníky ve všech částech firmy, zachovat periodicitu vydávání časopisů i zpravodajských webů. A to navzdory komplikovaným podmínkám, kdy již téměř rok čelíme insolvenci, a navíc celý mediální, respektive inzertní trh je významně ovlivněn koronavirovou pandemií,“ popisuje Karel Novotný.

Vedení firmy věří, že proces prodeje a záchranu vydavatelství  by mohlo urychlit to, že na firmu byl v těchto znovu prohlášen konkurz. Ten vyhlásil Krajský soud v Českých Budějovicích v pondělí 9. listopadu. „Osobně považuji tento krok za jedinou smysluplnou formu záchrany. Věřím, že opětovné vyhlášení konkurzu povede k efektivnímu a rychlému zpeněžení společnosti, a tedy i udržení hodnoty,“ dodává Novotný.

Vydavatelství i insolvenční správkyně žádali soud, aby co nejdřív konkurz na majetek Mladé fronty prohlásil. Ztráty vydavatelství rostou měsíčně o miliony korun. Mladá fronta má závazky po splatnosti, takzvané zapodstatové pohledávky, 53,2 milionu korun. Z toho na mzdách dluží za květen až září 8,5 milionu Kč. Autoři knih vypovídají licenční smlouvy, z vydavatelství odcházejí zaměstnanci. Vyplývá to ze zprávy Mladé fronty zveřejněné v insolvenčním rejstříku.

Vrchní soud v Praze zrušil v září prohlášení konkurzu na Mladou frontu kvůli možné podjatosti soudce krajského soudu Zdeňka Strnada vůči Mladé frontě, případně dalším účastníkům řízení. Kvůli tomu se v září nezdařil ani aukční prodej společnosti, v němž nejvyšší nabídku podala firma PP Partners podnikatele Andreje Čírtka. Nabídla 50,1 mil. Kč. Vyvolávací cena v tehdejší aukci byla 36 mil. Kč.

-mav-, -čtk-

Aktualizováno ve středu 11. listopadu 15:20 o vyjádření insolvenční správkyně Petry Hýskové.