Vrchní soud zrušil konkurz i aukci Mladé fronty

úterý, 8. září 2020, 16:10 Tisk MediaGuru

Důvodem je možná podjatost soudce Zdeňka Strnada vůči Mladé frontě, případně i dalším účastníkům řízení

Zdroj: repro Mladá fronta

Zdroj: repro Mladá fronta

Vrchní soud v Praze zrušil prohlášení konkurzu na vydavatelství Mladá fronta, a tedy i následný prodej v aukci. Důvodem je možná podjatost soudce Zdeňka Strnada vůči Mladé frontě, případně i dalším účastníkům řízení. Vyplývá to z rozhodnutí soudu v Insolvenčním rejstříku. Vedení vydavatelství nechtělo aktuální situaci komentovat.

Soudce Strnad je z rozhodování ve věci Mladé fronty vyloučený a o řešení úpadku vydavatelství bude znovu rozhodovat jiný soudce soudu první instance. Jak Mladá fronta, tak i časopis Týden patřící jednomu z věřitelů, Jaromíru Soukupovi, totiž v minulosti uveřejnily kritické články o Strnadovi.

Schůze věřitelů vydavatelství Mladá fronta, kteří se měli sejít 9. září u krajského soudu v Českých Budějovicích, je tak zrušená. V úterý mělo dojít k znovuotevření aukce, společnost Crane Constancy Investments totiž napadla průběh aukce v minulém týdnu.

Soukup prostřednictvím své firmy Jaromír Soukup Consulting na jaře navrhoval, aby soud povolil reorganizaci Mladé fronty. Ten však návrh zamítl a poslal společnost do konkurzu. Soukup následně v odvolání označil soudce za podjatého. Důvodem měly být kritické články vůči Strnadovi v časopise Týden, který patří Soukupovi, a v magazínu Euro, který vydává Mladá fronta.

Vydavatelství Mladá fronta, které bylo v konkurzu, vydražila začátkem září za 50,1 milionu Kč agentura PP Partners podnikatele Andreje Čírtka. Vyvolávací cena byla 36 milionů. Podnik vydávající například týdeník Euro se prodával očištěný o závazky, které vznikly před vyhlášením konkurzu.

Čírtek působí jako mluvčí skupiny Czechoslovak Group Michala Strnada. Podle dřívějších informací o vydavatelství projevily zájem například Czech News Center, GES Media Asset nebo mediální podnikatel Jaromír Soukup.

V insolvenčním řízení s vydavatelstvím se s pohledávkami přihlásilo přes 400 věřitelů, kteří žádají přibližně 400 milionů korun. Pohledávky by měly být hrazeny z výnosu aukce.

-čtk-