ČRo spustí v příštím roce stanici ČRo Radiožurnál Sport

čtvrtek, 17. prosince 2020, 09:55 Aktuality, Rádio MediaGuru

Rada Českého rozhlasu schválila rozpočet ČRo na rok 2021, počítá v něm i s náklady na spuštění nové sportovní stanice.

Zdroj: Český rozhlas

Zdroj: Český rozhlas

Rada Českého rozhlasu ve středu schválila rozpočet Českého rozhlasu (ČRo) na rok 2021. Rozpočet je sestaven jako vyrovnaný ve výši 2,313 mld. korun. Proti původnímu rozpočtu na rok 2020 se rozpočtová suma navyšuje o jeden milion korun.

„Schválený rozpočet plně zabezpečuje vysílání našich 23 stanic – celoplošných, speciálních, regionálních i vysílání do zahraničí. Počítá rovněž se spuštěním nové digitální stanice Radiožurnál Sport,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Ta měla být původně spuštěna už letos před olympijskými hrami v Tokiu, kvůli covidu se ale hry i spuštění stanice posunulo.

Ve výnosech z rozhlasových poplatků jako hlavním zdroji financování ČRo je plánováno meziroční snížení o 9,2 mil. Kč na 2,077 mld. Kč. Snížení vychází především z dlouhotrvajícího poklesu poplatníků (domácností). Ten má být zapříčiněn demografickým vývojem a současně kontinuálním procesem čištění databáze poplatníků.

Výnosy z prodeje reklamy, sponzoringu a dalších obchodních aktivit jsou na rok 2021 plánovány ve výši 83 mil. Kč.

Dalším faktorem ovlivňujícím snížení plánu výnosů pro rok 2021 má být hospodářská situace v ČR a plánovaný vývoj hospodářského růstu. Ten se negativně odráží především do vývoje počtu rozhlasových přijímačů u podnikatelských subjektů.

Do nákladů příštího roku se mj. promítá celoroční provoz projektu mujRozhlas.cz, posílení nákladů na výrobu nových rozhlasových pořadů i výrazný nárůst nákladů na digitální vysílání DAB+. Rovněž v nákladech byly vyčleněny prostředky na sportovní akce mimořádného rozsahu, které byly přesunuty na rok 2021 z roku letošního, a s tím související provozní náklady na spuštění nové stanice ČRo Radiožurnál Sport.

Rozpočet Českého rozhlasu na rok 2021, zdroj: ČRo

Rozpočet Českého rozhlasu na rok 2021, zdroj: ČRo

-mav-