Facebook možná přijde o WhatsApp a Instagram

pátek, 11. prosince 2020, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Tržní síla Facebooku budí nevoli už i na úrovni americké Federální obchodní komise, výsledkem by mohlo být oddělení WhatsAppu a Instagramu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Letos uplynulo deset let od spuštění Instagramu. I přes dlouholeté fungování a masivní úspěch sociální sítě na sdílení fotografií se v souvislosti s ní ty nejdůležitější události nejspíš teprve odehrají. Na Facebook, mateřskou společnost Instagramu, podala žalobu kvůli údajnému zneužívání dominantního postavení jak americká obdoba antimonopolního úřadu, tak i prokuratura 48 osmi amerických států. Jde tak o vystupňování sporů mezi tamními úřady a představiteli obřích technologických firem, kteří se v minulosti museli opakovaně účastnit „grilování“ před zákonodárci.

Státní zástupkyně státu New York Letitia Jamesová podle serveru The Verge uvedla za předmět žaloby údajné omezení hospodářské soutěže ze strany Facebooku kvůli pohlcení menších společnosti jako Instagram či komunikační aplikace WhatsApp. Jejich akvizice prý měla za cíl eliminovat možnou konkurenci. Federální obchodní komise byla ve své samostatné žalobě ještě o něco konkrétnější. Chtěla by docílit toho, aby nařídily oddělení WhatsAppu a Instagramu do samostatné a na Facebooku nezávislé společnosti, doplnil The Verge. Podle agentury Bloomberg jsou nynější kroky regulátorů ty vůbec nejradikálnější, kterým Facebook ve své historii dosud čelil.Zakladatel firmy Mark Zuckerberg nicméně všechna nařčení odmítá.

„Jsme připraveni bojovat u soudu. Faktem je, že ve všem, co děláme, musíme čelit konkurenci a čelíme jí férovými prostředky. Regulátoři ostatně správně naše akvizice Instagramu a WhatsAppu povolili s odůvodněním, že hospodářskou soutěž nenarušují. Hrozí proto, že tyto žaloby zasejí pochybnosti o rozhodování vládních institucí a o tom, zda se vůbec lze na jejich verdikty spoléhat,“ vysvětlil Zuckerberg v příspěvku určeném zaměstnancům.

Obři pod drobnohledem

Facebook se bude muset právně bránit také nařčení, že omezoval přístup ke svému API (rozhraní na programování aplikací). I to je součástí obou žalob. U soudu by také mělo dojít na přetřes toho, do jaké míry lze v podobných případech zohledňovat případný prospěch uživatelů. Podle žalobců akvizice ze strany Facebooku nakonec mohly vést k tomu, že citlivým uživatelským datům se dostalo horší ochrany, než pokud by WhatsApp a Instagram fungovaly samostatně. Právě starostí ne o stav tržního prostředí, ale v první řadě o kvalitu uživatelské zkušenosti by chtěl argumentovat Alphabet, provozovatel vyhledávače Google, který čelí obdobným právním výzvám jako Facebook.

Velké technologické platformy čeká boj na více frontách. Jak informuje server listu Financial Times, Evropská komise připravuje směrnici, která by upravila postavení a fungování platforem typu Amazon, Google či právě Facebook. Tedy takových, které působí jako novodobí gatekeepeři a mají potenciál výrazně ovlivnit hospodářskou soutěž už pouhým rozhodnutím, komu umožní prodávat či propagovat zboží a služby přes své kanály. Evropské úřady by chtěly mít k dispozici nová pravidla, na základě kterých by vymáhaly regulérnost poměrů na trhu, už během nejbližších měsíců. Oproti tomu vyústění soudních pří ve Spojených státech může trvat dlouhé roky. Kontroverze kolem Facebooku ale vadí investorům už teď. Akcie firmy se stále problematičtějším veřejným obrazem oslabily ihned po podání žaloby zhruba o dvě procenta. 

-riv-