Alza zamýšlí svoji komunikaci dále zjemnit

středa, 17. února 2021, 11:55 Marketing, Retail MediaGuru

Alza chce do své komunikace dostat více prvků vnímavosti a přátelskosti. Rovněž se letos zaměří na B2B.

Zdroj: Alza.cz

Zdroj: Alza.cz

Alza postupně zjemňuje svou komunikaci. Začala s tím už loni, pokračovat bude i v letošním roce. Minulý rok, kdy propukla pandemie koronaviru, se e-shop, jenž se v reklamě dlouhodobě spojuje se zeleným maskotem, snažil komunikaci přizpůsobit všeobecné rozmrzelé náladě. „Nechtěli jsme lidi až moc atakovat hard sellem, spíše jsme zdůrazňovali bezpečnost a spolehlivost,“ uvedl na dotaz MediaGuru marketingový ředitel společnosti Jan Sadílek. 

O celkové zjemnění komunikace se Alza snažila i dál, což se odrazilo ve vánoční kampani. „Pracujeme s prvky vnímavosti a přátelskosti,“ popsal Jan Sadílek. Další podobně laděnou kampaň uvede v březnu, kdy bude představen nový futuristický koncept, jehož se chce e-shop dlouhodobě držet. Stavět přitom bude na rychlosti doručení, kterou si interně přepočítává podle tzv. Teleport Delay Index – tedy o kolik se doručení objednávky zpozdí oproti teleportaci. 

Dále plánuje e-shop v komunikaci podporovat svůj program pro firmy. „Chceme komunikovat, že ,vše pro firmy najdete na Alza.cz'. Do segmentu B2B chceme letos opravdu šlápnout a maximálně to podpořit,“ přiblížil Jan Sadílek s tím, že klíčová bude i celková personalizace a segmentace, a to jak po technologické, tak strategické stránce.

V loňském roce plánovala Alza také poprvé pracovat s delšími kampaněmi. Do té doby nasazovala hlavní kampaně na čtyři až osm týdnů, nově chtěla  jejich nasazení prodloužit na čtyři až pět měsíců. Kvůli pandemii však svou zamýšlenou strategii musela přizpůsobit situaci, byť se doba jednotlivých kampaní celkově prodloužila. 

Výdaje na online marketing se nadále zvyšují

Podle monitoringu reklamy Ad Intel společnosti Nielsen Admosphere, jež srovnává ceníkové hodnoty reklamního prostoru, investovala Alza do reklamy  v loňském roce téměř 1,6 mld. korun. Podle Sadílka narostly reklamní výdaje meziročně zhruba o 20 %, a to v online reklamě. Naopak investice do tradičních mediatypů, jako je televize, rádio, tisk či outdoor, zůstaly víceméně na stejné úrovni. „Letos očekáváme podobný trend. Offline média zůstanou na stejné úrovni, online bude narůstat. Růst je značně tažen i zahraničím, kde investujeme do reklamy více,“ dodal. 

Za loňský rok vytvořila Alza interně více než 100 unikátních reklamních spotů, zaregistrovala přes 6,6 miliardy impresí za bannery a video a téměř 7 miliard impresí ve vyhledávání. Návštěvnost webu, jež přichází ze 60 % z mobilních telefonů, narostla na tuzemském trhu o 29 %, na Slovensku o 39 %, v Maďarsku o 27 %, v Německu o 98 % a v Rakousku o 206 %. Zvýšil se také počet registrovaných affiliate partnerů na 10 680, což je o 47 % více než v předchozím roce. 

Obrat meziročně narostl o 28 %

Alza loni zaznamenala 28% růst svého obratu, který dosáhl celkových 37,339 mld. korun. Zatímco český trh rostl o 24 %, maďarský o 27 % a slovenský o 36 %. V Rakousku růst činil 250 %, v Německu 234 % a ve Velké Británii 325 %. Celkem odbavila 15,8 milionů objednávek, tedy v meziročním srovnání o 28 % více než v předchozím roce. 

Z nabízených segmentů jich 15 překročilo svým obratem miliardovou hranici – nejsilnějším jsou mobilní telefony, které se pohybují na úrovni čtyř miliard korun, dále malé domácí spotřebiče, notebooky a příslušenství pro IT a mobily. Přes miliardu však generovaly i relativně mladé segmenty na Alze, jako beauty a drogerie, sport nebo hračky. 

Roční obrat Alza.cz, předběžné neauditované výsledky, zdroj: Alza.cz

Roční obrat Alza.cz, předběžné neauditované výsledky, zdroj: Alza.cz

AlzaBoxů bude do dvou let přes 3 000 

Během minulého roku rozšířila Alza své možnosti doručení. Začala spolupracovat s platformou Liftago, přes kterou rozvezla přes 100 tisíc objednávek, přičemž nejrychleji byla doručena do 24 minut. Rovněž posílila svou vlastní dopravu AlzaExpres, která je nyní dostupná v 11 městech České republiky. Až 36 % tuzemských objednávek bylo připraveno k okamžitému odběru.

Během 10 měsíců vytvořila na českém a slovenském trhu síť 800 AlzaBoxů, přes které doručila přes tři miliony balíčků. Do roku 2022 by chtěla mít boxů více než 3000. Do budoucna plánuje svou síť otevřít i dalším e-shopům, dopravcům, ale také klasickým retailerům. „Dovedeme si představit, že například Albert nebo Tesco by měly před svými prodejnami AlzaBox, kde by si lidé mohli vyzvedávat objednávky z e-shopů, ale i nákup z obchodu,“ přiblížil místopředseda představenstva Tomáš Havryluk.

Alza sází na vlastní značky i marketplace

Alza rovněž notně posílila své privátní značky, které rostou v meziročním srovnání o stovky procent. K portfoliu již dříve uvedených značek AlzaPower, AlzaErgo, AlzaEco, Eternico a AlzaCafé, v minulém roce přibyly Wowme (chytré hodinky aj.), Dituo (aroma lampy), Bery Jones (suché plody a ořechy), Campgo (potřeby pro camping), Stormred (sport), La ProRomance (hobby a zahrada) a BlackMont (automotive). „Naše privátní značky se vyznačují nejlepším poměrem ceny a kvality. Kvalitě se velmi věnujeme, podílíme se na vývoji produktů a nabízíme je za dobré ceny,“ vysvětlil za Alzu Petr Bena.

Přehled privátních značek Alzy, zdroj: Alza.cz

Přehled privátních značek Alzy, zdroj: Alza.cz

Od loňského roku se Alza soustředí také na rozvoj svého partnerského prodeje v rámci projektu Dropshipment. Nyní v něm registruje přes 200 partnerů, díky nimž vstoupila do nových segmentů, jako je alkohol, hudební nástroje, móda, nábytek nebo vinyly. Obrat marketplace vzrostl o 220 %. 

Do budoucna plánuje Alza další zahraniční expanzi. Do pěti let by chtěla být minimálně v 10 zemích Evropské unii. Některý z blíže nespecifikovaných trhů by chtěla otevřít už letos.

I nadále Alza nabírá zaměstnance, v současnosti chce obsadit na 200 pozic od juniorů, přes seniory po zkušené manažery, a to napříč odděleními. 

-stk-