Daneš: Videoreklama i přes covid na českém trhu rostla

středa, 10. února 2021, 10:05 Internet & Mobil MediaGuru

Investice do videoreklamy na webech společnosti Seznam.cz loni rostly o téměř třetinu, narůst je predikován i pro letošní rok, říká Petr Daneš.

Petr Daneš, zdroj: Seznam.cz

Petr Daneš, zdroj: Seznam.cz

Prostor pro videoreklamu na webech internetové společnosti Seznam.cz se loni díky zvýšené návštěvnosti způsobené vyhledáváním informací o pandemii covid-19 zvýšil o třetinu. Spolu s tím rostly také investice do videoreklamy české internetové jedničky o necelou třetinu (27 %). Vyplývá to z odpovědí Petra Daneše, manažera videoreklamy Seznam.cz.

Přestože pandemie měla vliv na poklesy reklamních investic v některých mediatypech, internetová reklama a videoreklama negativně poznamenána nebyla

Téměř polovina investic inzerentů reklamní sítě Sklik byla směřována do nákupu formátu Outstream. Samotná videoreklama v Skliku měla loni růst víc než dvojnásobně. Klienti loni také využívali nový formát Seznam True View, který umožňuje nákup videoreklamy na 100 % zhlédnutí. Možnosti instream videoreklamy se loni rozšířily i o externí síť partnerů a hlavní stránku Seznam.cz v rámci proudu článků. „Z home page se díky zásahu a velikosti videoprostoru stala zásadní videoslužba," říká Petr Daneš.

V nabídce pro letošní rok se objevují formáty Outstream floating, umožňující zásah napříč obsahovými weby Seznamu, a Seznam Brand Video. Ten je kombinací prvně jmenovaného a nepřeskočitelného videospotu.  

V letošním roce se chce Seznam.cz soustředit na rozšiřování externí sítě a tvůrcům videí chce dál pomáhat s monetizací videoobsahu, usiluje také o rozšiřování partnerů na videoportálu Televizeseznam.cz. Z formátů má zájem letos rozvíjet video branded content a hodlá také spustit formát nativního videa.

Plné odpovědi na otázky pro Petra Daneše můžete číst níže.

Otázky pro Petra Daneše

Období probíhající epidemie znamenalo pro mnoho z nás změnu životního stylu a více času stráveného doma. S tím souvisí i nárůst doby sledování obrazovek všeho druhu. Podepsala se tato změna i na obsahových službách Seznamu?

Samozřejmě, že i v segmentu videoreklamy hrál v minulém roce důležitou roli covid. V době koronavirové epidemie narůstala návštěvnost našich obsahových webů i videoportálu Televizeseznam.cz. Například v prosinci 2020 se zobrazení hlavní stránky Seznamu meziročně zvýšilo o 40 % a počet video views videoportálu dokonce o polovinu.

Znamená to tedy více prostoru pro videoreklamu?

Ano, spolu s rozšířením reklamního prostoru do feedu na domovské stránce Seznamu a rozšiřováním monetizace videí externích partnerů tak celkový prostor v roce 2020 pro videoreklamu vzrostl téměř o třetinu.

Jak na to zareagovali vaši klienti?

Minulý rok u nás zadavatelé navzdory pandemii investovali do videoreklamy o 27 % více. Potvrdilo se tak, že videoreklama má pro zadavatele v mediamixu zásadní roli a kopírovala růst investic viditelný v zahraničí. Například v Británii se podle e-marketer.com díky videoreklamě udržely celkové investice do digitální reklamy v černých číslech a pro letošní rok je videoreklamě predikován 15% růst. Podobná situace nastala i v Kanadě, kde investice do videoreklamy poprvé přeskočily investice do tradičních displayových formátů. I v ní je pro příští rok předpovídán růst, o necelá 4 %.  

Jsou některé segmenty, kde vidíte výrazné nárůsty?

V Seznamu videoreklamu využívali zadavatelé zejména v segmentu rychloobrátkového zboží, e-commerce, maloobchodu a finančních služeb. 

Zaznamenali jste naopak v některých poklesy?

U oborů, které pandemie zasáhl nejvíce. Typicky cestovní kanceláře nebo aerolinky.

Jaké formáty a platformy klienty nejvíc lákají?

Inzerenti využívali ještě více reklamní platformu reklamního systému Sklik, kde meziročně narostl celkový počet inzerentů do videoreklamy o třetinu. S benefity videoreklamy se v poslední době častěji seznamují i menší klienti, kteří v ní také vidí potenciál a dnes už se do ní nebojí investovat. 

Zadavatelé oceňují mimo jiné možnost nákupu formátu Outstream. Tam směřovala rovnou celá polovina investic inzerentů Skliku. I díky této novince vyrostla výše investic do videoreklamy v Skliku více než dvojnásobně.

Jaké novinky jste pro klienty připravili?

Kromě zmíněného nákupu Outstream v Skliku jsme pro inzerenty nakupující garantované kampaně napřímo od našich obchodníků připravili dva nové videoprodukty. Jde o vizibilní formáty videoreklamy. Prvním z nich je Outstream floating. S ním můžete nově zasáhnout všechny uživatele obsahových webů Seznamu najednou. Formát se zobrazuje na desktopových verzích Novinky.cz, Seznam Zprávy, Proženy.cz, Sport.cz, Super.cz, Garáž.cz a Kupi Magazínu. Druhou novinkou je formát Seznam Brand Video, který kombinuje výše popsaný Outstream floating a nepřeskočitelný videospot, u kterého nyní umožňujeme stopáž až 30 sekund. Populárním produktem mezi zadavateli se stala i další novinka Seznam True View, která umožňuje nákup videoreklamy na 100 % zhlédnutí. Tímto produktem jsme vyslyšeli klienty, kteří tuto formu nákupu poptávali. Důležitým krokem bylo i rozšíření instream videoreklamy o externí síť partnerů a hlavní stránku Seznam.cz v rámci feedu článků. Z ní se díky zásahu a velikosti videoprostoru stala zásadní videoslužba. 

Co plánujete v tomto roce v oblasti videoreklamy?

Další rozšiřování externí sítě a pomoc tvůrcům s monetizací videoobsahu. Aktuálně už videoreklamu vydáváme na webech Toprecepty.cz, ČSFD.cz, Extra.cz a dalších. Partnerům tak pomáháme s monetizací jejich videí, a kromě reklamy jsme schopni nabídnout i videopřehrávač, což je příklad právě Extra.cz. Soustředíme se ale i na získání nových partnerů pro videoportál Televizeseznam.cz. K nejzajímavějším přírůstkům patří i pořady z produkce Stream.cz. Jde třeba vtipní testeři kempů Kempiči, kulinářský pořad Rád jím, nerad vařím, zábavné pořady Kokoti na neděli, Děti vs. nebo pořad Fanda a videa z dílny Red Bullu nebo oblíbené rozhovory Face to Face. Těmito kroky chceme nabídnout inzerentům více videoprostoru a ještě širší zásah uživatelů.

Co se týče formátů, hodně se tento rok budeme soustředit na video branded content. Díky Seznam Brand Studiu jsme schopni videa zadavatelům vymyslet, natočit a distribuovat k divákům. Chceme rovněž spustit formát nativního videa jak do feedu článků na domovské stránce Seznam.cz, tak i na našich obsahových webech.

Nativní reklama je nepochybně v růstu. Jak nový formát nativní video funguje? 

Obdobně jako nativní textová reklama se nativní video zobrazuje mezi upoutávky na články. Svou podobou odpovídá klasickým odkazům, nebo video prvkům v případě feedu. Jediný rozdíl je v tom, že po kliku na reklamu uživatel neodchází na stránku inzerenta, ale spustí se mu přímo na stránce. Data ukazují, že díky spuštění ze strany uživatele míra zhlédnutí dosahuje nadprůměrných výsledků. Novinkou pak je nativní videoreklama na hlavní stránce Seznam.cz. Jde o prémiový formát, který nabízí zásah na čtyři miliony reálných uživatelů denně.

-mav-