Do RRTV míří Janeček, Bouška nebo Smolíková

středa, 14. dubna 2021, 09:55 Aktuality, TV, Rádio MediaGuru

Jiří Janeček, Marta Smolíková, Milan Bouška, Václav Mencl, Daniel Novák a Jiří Maceška byli Poslaneckou sněmovnou navrženi do RRTV.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Ke jmenování do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Sněmovna navrhla mimo jiné bývalého generálního ředitele České televize Jiřího Janečka, někdejšího člena rady Milana Boušku a předsedkyni České ženské lobby Martu Smolíkovou. V prvním kole poslanci vybrali šest navržených kandidátů, celkem jich poslanecké kluby nominovaly deset. Jedno místo v takzvané velké vysílací radě zatím dolní komora neobsadila. Výsledky tajné volby dnes oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Janečka navrhlo hnutí ANO, Boušku ODS a Smolíkovou Piráti. Místa v radě obhájili ve volbě nominanti občanských demokratů Václav Mencl a KSČM Daniel Novák, které doplní další kandidát ANO Jiří Maceška.

Ke zvolení bylo zapotřebí 94 poslaneckých hlasů. Janečka, Mencla a Macešku volilo vždy 138 poslanců, Bouška získal 135 hlasů, Smolíková 125 hlasů a Novák 102 hlasů.

Do druhého kola volby, které se podle Kolovratníka uskuteční zřejmě příští týden, postoupili nominant KDU-ČSL, nynější člen rady Marek Poledníček, a kandidátka SPD Lenka Králová. Poledníkovi dalo hlas 68 poslanců a Králová obdržela 77 hlasů. Ze sněmovního výběru vypadli poslanec ČSSD Petr Dolínek s 34 hlasy a někdejší výkonný ředitel mediálního domu Empresa Media Daniel Köppl, kterého navrhlo hnutí ANO a jenž získal 16 hlasů.

Ve 13členné RRTV končí šestiletý mandát sedmi členům 24. května. Členy jmenuje a odvolává na návrh Sněmovny premiér.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Rada sleduje obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

-čtk-