Echo mění majitele, Španěl koupil podíly od Ovčařího

čtvrtek, 15. dubna 2021, 17:05 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Novým většinovým vlastníkem Echo Media se stává Marek Španěl, spoluzakladatel Bohemia Interactive. Do čela vydavatelství se vrací Dalibor Balšínek.

Zdroj: Echo Media

Zdroj: Echo Media

Novým majoritním vlastníkem vydavatelství Echo Media, které provozuje názorový deník Echo24.cz a Týdeník Echo, se stal podnikatel v technologickém odvětví Marek Španěl. Dosavadní majoritní vlastník Rudolf Ovčaří prodal své akcie spoluzakladateli společnosti Bohemia Interactive, která je jednou z předních vydavatelských a vývojářských společností v počítačovém herním průmyslu ve světovém měřítku. Výše podílu, který Španěl získal, upřesněna nebyla.

„Jsem dlouholetý předplatitel a příznivec Echa. Vnímám užitečnost existence Echa pro společnost a chci přispět k jeho dalšímu rozvoji jako autonomního, nezávislého a svobodného média. S trochou nadsázky jsem se z předplatitele stal vydavatelem,“ zdůvodnil transakci Marek Španěl.

Do čela vydavatelství se opět postaví zakladatel a šéfredaktor Echa Dalibor Balšínek, který ke konci loňského roku opustil post statutárního ředitele a také spolumajitele vydavatelství. Opět se stane akcionářem vydavatelství i předsedou představenstva. „Marek Španěl je pro Echo ideální typ majoritního akcionáře, je selfmademanem, z garáže vybudoval vývojářskou firmu světového významu. Nedělal obchody se státem, což je pro nezávislé médium důležité. Podobně jako Jeff Bezos se ujal Washington Post, Marek Španěl posiluje Echo, které se ale opírá o pravicový a konzervativní hodnotový základ,“ řekl Balšínek. Poděkoval rovněž Rudolfu Ovčařímu za to, že stál u zrodu Echa a několik let jej zásadně finančně podporoval.

Celou transakci řídil mediální podnikatel a expert Michal Voráček, kterého pro tuto operaci angažovaly obě strany.

Vydavatelství Echo Media vzniklo v roce 2014, kdy nejdříve uvedlo názorový deník Echo24 a o několik měsíců později začalo vydávat Týdeník Echo. Po dvou letech vydavatelství přišlo s plně zpoplatněným serverem Echo Prime, denním monitorem médií Echo Monitor a v posledních letech začalo vydávat také knihy, mezi kterými jsou čtenářsky nejúspěšnější Výpravy Jiřího Peňáse.

Návštěvnost server Echo24.cz představovala v letošním březnu 1,8 mil. reálných uživatelů (zdroj: NetMonitor). Počet prodaných předplatných má představovat 13,5 tisíce. Echo se označuje jako pravicové médium.

-mav-