Skupina Miton finančně vstupuje do Knihobota

pátek, 23. dubna 2021, 15:00 Aktuality, Retail, Internet & Mobil MediaGuru

Skupina Miton vstupuje investičně do knižního second-handu Knihobot. Za 15 mil. Kč získává třetinový podíl.

V roce 2020 měl Knihobot obrat 18 mil. Kč a vrátili do oběhu 113 tisíc knih, zdroj: Knihobot

V roce 2020 měl Knihobot obrat 18 mil. Kč a vrátili do oběhu 113 tisíc knih, zdroj: Knihobot

Knihobot je antikvariát, který funguje na principu cirkulární ekonomiky. Lidé přes něj prodávají vlastní knihy a nakupují další. V roce 2020 měl obrat 18 mil. Kč a vrátil do oběhu přes 110 tisíc knih. V příštím roce by rád vyplatili majitelům knížek 100 mil. Kč. Aby mohl Knihobot naplnit svoji vizi rychleji, rozhodl se přibrat firmu Miton jako investora, který získá za 15 mil. Kč v knihkupectví 30% podíl. Zbylá procenta jsou poměrově rozdělena mezi současné vlastníky.

„Tým Knihobotu na koleně vybudoval fungující firmu, aniž by přitom ztratil svůj nadhled a typický smysl pro humor. Když jsme viděli, co všechno dokázali sami postavit, museli jsme smeknout. Naše peníze a know-how z e-commerce mohou pomoci k dalšímu růstu,” komentuje dohodu Michal Jirák, partner Mitonu.

Firma na jedné straně buduje síť tzv. knihobodů, kam lze knihy pohodlně zanést. V Praze jsou to pobočky Knihobota nebo Zásilkovny. Na druhé straně pak vlastní férový systém pro oceňování knih, kdy peníze z prodeje vyplácí majitelům na základě skutečné prodejní ceny hned poté, co kniha najde nového majitele. Již nyní dokáže firma přijmout, nafotit a nabídnout do prodeje tisícovku knížek denně a do konce roku by to mohl být trojnásobek.

Knihobot má navíc v plánu expanzi, v první fázi na Slovensko „To, co se naučíme při roztáčení českého trhu, máme ambici vyzkoušet i v dalších evropských zemích. Začneme nejspíš ještě letos na Slovensku,“ říká Dominik Gazdoš, jeden ze zakladatelů s tím, že pomoci by jim měla právě investice a know-how od Mitonu.

Pod značkou Knihobot funguje firma od roku 2019, kdy navázala na předchozí projekt svých zakladatelů Dominika Gazdoše, Davida Gazdoše a Pavla Pekaře. Loni prodali 113 tisíc knih, za první čtvrtletí 2021 pak evidují 60 tisíc prodaných knih. Plán je vyplatit majitelům knížek 35 mil. Kč letos a 100 mil. Kč příští rok.

Knihobot: Rosteme zatím hlavně na šeptandě a retenci

čtvrtek 11. února 2021

-zue-