Čtenost časopisů se v pandemii vyvíjela celkem příznivě

čtvrtek, 13. května 2021, 16:45 Tisk MediaGuru

Celková čtenost časopisů se stále drží na hodnotě 6,7 mil. osob, řada magazínů si ve čtenosti i polepšila, vyplývá z nových dat výzkumu Media projekt.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Čtenářem alespoň jednoho časopisu vydávaného v České republice je 6,72 mil. osob ve věkové skupině 12-79 let. Představuje to 76 % této populace. Ukazují to data výzkumu čtenosti Media projekt za poslední loňské a letošní první čtvrtletí. Čtenost časopisů tak nebyla pandemií v letošním roce negativně poznamenána, dosáhla srovnatelných hodnot jako ve druhém loňském pololetí (6,73 mil.).

Ve srovnání s druhým pololetím loňského roku se zvýšila čtenost nejvýrazněji ekonomickým časopisům, kde svoji čtenost dále zvyšuje vedoucí Forbes a meziročně si polepšil i Ekonom, dále časopisům o informačních a komunikačních technologiích na čele s Chipem, magazínům o vaření, kde je stále nejčtenější titul Blesk Vaše recepty. Vyšší čtenost než ostatní skupiny titulů také měly zpravodajské celostátní týdeníky, kde rostly Reflex, Téma i Respekt a programové časopisy na čele s TV maxem.

Mezi časopisy pro ženy se na pozici nejčtenějšího vrátil Blesk pro ženy. Z časopisů životního stylu pro ženy je nejčtenější Žena a život, také v kategorii motoristických časopisů se na vedoucích pozicích udržují Svět motorů Speciál a týdeník Svět motorů. Nová data výzkumu čtenosti přinášejí příznivá čísla i pro časopisy o bydlení na čele s magazínem Dům a zahrada a také časopisům o vědě, cestování a zajímavostech, kde si pozici nejčtenějšího udržuje 100+1.

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů, ASMEA, Media, Stem/Mark

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů, ASMEA, Media, Stem/Mark

-mav-