COOP rozšiřuje svoje podnikání o kavárny

středa, 21. července 2021, 14:15 Aktuality, Retail MediaGuru

Skupina COOP rozšiřuje své prodejny o kavárny. Jedním z průkopníků je družstvo Konzum v Ústí nad Orlicí, které jich provozuje sedm.

Zdroj: COOP

Zdroj: COOP

Skupina COOP, která provozuje většinu ze svých obchodů v menších obcích, začala rozšiřovat své prodejny o kavárny. Jedním z průkopníků tohoto konceptu je v rámci sítě COOP družstvo Konzum v Ústí nad Orlicí. Aktuálně provozuje sedm kaváren a poslední otevřelo letos na jaře v obci Písečná u Žamberku.

Podle Miloslava Hlavsy, ředitele družstva, jsou kavárny přirozeným rozšířením služeb obchodů v menších obcích. „Naše obchody jsou často jediným centrem dění v obci, vesnická prodejna dnes často supluje bankomat, lékárnu či poštu a další služby. Nyní dáváme místním také prostor, kde se setkávat,“ říká Hlavsa.

Kavárny COOP prodávají produkty od místních výrobců potravin a obvykle jsou doplněny i o dětské koutky. O jejich otevření nechává družstvo často hlasovat místní obyvatele nebo členy družstva. Podle Hlavsy by na venkově samostatné kavárny nepřežily, jejich spojení s prodejnami však dává smysl.

Podle ředitele marketingu a rozvoje skupiny COOP, Lukáše Němčíka, také další družstva testují tento koncept a počet kaváren spojených s prodejnami roste po celé republice. Mezi regiony, kde se tomuto konceptu daří, patří například jižní a střední Čechy či jižní Morava. Celkem jich v posledních letech vznikly řádově desítky a další budou přibývat.

Kavárnu v rámci prodejny testuje také síť malých formátu Žabka, konkrétně v prodejně v Praze v Edenu.

COOP testuje výdejní boxy v malých obcích

pondělí 12. července 2021

-zue-