Do vysílací rady RRTV vybrala Sněmovna Daniela Köppla

pátek, 16. července 2021, 10:30 Aktuality, TV, Rádio MediaGuru

Kandidát ANO Daniel Köppl získal v tajné volbě více hlasů než kandidát TOP 09 Jiří Koubek.

Daniel Köppl, zdroj: Empresa Media

Daniel Köppl, zdroj: Empresa Media

Do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vybrala Sněmovna kandidáta hnutí ANO Daniela Köppla. V tajné volbě získal 83 ze 156 odevzdaných hlasů a zvítězil nad Jiřím Koubkem, kterého navrhla TOP 09. Do funkce nebyl přímo zvolen, musí ho do ní jmenovat předseda vlády. Výsledky voleb dnes ve Sněmovně oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Nový člen rady nahradí dosavadní členku a někdejší senátorku ČSSD Dagmar Zvěřinovou, které skončí mandát 27. července. Sociální demokracie ji opět navrhovala, ve volbě ale neuspěla.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má 13 členů. Na návrh Sněmovny je jmenuje a odvolává premiér. Rada mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Sleduje také obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

Kolovratník dnes upozornil na Köpplův možný střet zájmů. Köppl je od loňského roku šéfredaktorem odborářského časopisu Sondy. Podle Kolovratníka by tato funkce byla neslučitelná s funkcí člena RRTV. Jak ale uvedl, střet zájmů by nastal až v okamžiku jmenování. Předpokládá proto, že Köppl do svého jmenování tento problém vyřeší.

-čtk-