Rada vyhlásila výběrové řízení na ředitele Českého rozhlasu

středa, 14. července 2021, 14:15 Aktuality, Rádio MediaGuru

Rada Českého rozhlasu vyhlásila výběrové řízení na pozici generálního ředitele Českého rozhlasu.

René Zavoral, zdroj: MediaGuru.cz

René Zavoral, zdroj: MediaGuru.cz

Rada Českého rozhlasu (ČRo) odsouhlasila na svém středečním zasedání vypsání výběrového řízení na pozici generálního ředitele nebo ředitelky ČRo. Od 21. ledna 2016 zastává tuto pozici René Zavoral, mandát mu vyprší v lednu 2022. Přihlášky je možné podávat do 16. srpna 2021.

Rada předpokládá, že výběr nového ředitele nebo ředitelky zabere minimálně dva měsíce. K vypsání v letních měsících se rozhodla proto, aby měli kandidáti dostatečný čas na přípravu. Jde o otevřené výběrové řízení, uchazeči musí splnit řadu náležitostí, které Rada ČRo uvede na webových stránkách ČRo

René Zavoral byl generálním ředitelem ČRo zvolen Radou ČRo v lednu 2016. Zaujal místo po Peteru Duhanovi, ve finále volby porazil Tomáše Skřivánka (dnes šéfredaktora slovenského týdeníku Trend). Od radních získal sedm hlasů z možných devíti. Do konkurzu se tehdy přihlásilo celkem 31 zájemců, pět přihlášek ale rada kvůli formálním nedostatkům vyřadila.

Generální ředitel Českého rozhlasu je ze své činnosti odpovědný Radě ČRo. Rada generálního ředitele jmenuje na období šesti let. Generální ředitel může být z funkce radou odvolán, pokud Český rozhlas opakovaně neplní úkoly veřejné služby podle Zákona o ČRo nebo nenaplňuje zásady Kodexu Českého rozhlasu. Rada ČRo je orgánem, prostřednictvím kterého uplatňuje veřejnost právo na kontrolu činnosti Českého rozhlasu. Rada má devět členů. Členy rady volí a odvolává Poslanecká sněmovna PČR.

-mav-