Rubikon PR: U technologických firem roste zájem o PR služby

čtvrtek, 30. září 2021, 15:25 Aktuality, PR MediaGuru

Technologické společnosti se již nebojí investovat do komunikace. Je to vidět na poptávce u specializovaných PR agentur.

Zdroj: Rubikon PR

Zdroj: Rubikon PR

Technologické společnosti mají za sebou zajímavý rok. Pandemie jim ukázala příležitosti, které mnohé z nich využily. I to je jeden z důvodů, proč mají nyní vyšší zájem o služby PR agentur. Extrémní poptávku pozoruje například specializovaná agentura Rubikon PR, jež na trhu funguje desátým rokem a letos by měla překonat obrat 10 milionů korun. 

„Musím říci, že právě zažíváme období až extrémní poptávky. A to – myslím – mohu mluvit i za mnohé kolegy z branže, rozhodně z našeho okruhu technologických agentur,“ říká ředitel agentury Šimon Rákosník. Podle něj je to dáno tím, že právě technologické firmy jsou vítězi pandemické krize, získávají na síle, mají podporu od investorů a zájem zákazníků, což s sebou nese i jistý hlad po vizibilitě. 

Ještě před několika lety nepřikládaly technologické společnosti mediálním výstupům takovou váhu a neinvestovaly do PR dostatečně. „Nyní máme pocit, že se PR již stává standardní součástí jejich strategie, jak vstupovat na trh nebo oslovovat relevantní publikum,“ popisuje Šimon Rákosník.

Jen Rubikon PR si v poslední době do svého portfolia připsala například klienty jako Aptien, Korkuma, ROI Hunter a Disivo, dále Solitea a Revolgy. K rozšíření spolupráce došlo například se švýcarským proptechem PriceHubble, kde jedná i o Slovensku.

V PR technologických firem i nadále fungují osvědčené postupy. „Klíčem k publicitě jsou data, příběhy a dobrá témata,“ myslí si Rákosník a dodává, že sociální sítě jsou sice důležité, ale spíše slouží jako užitečné nástroje. Podle něj také kvůli pandemii výrazně narostl význam velkých médií a naopak poklesl těch malých. „Pro nás to konkrétně znamená, že naše úsilí je místo vyšších desítek, možná nízkých stovek médií koncentrován na cca třicet či čtyřicet titulů s nejvyšším dosahem,“ dodává. 

V poslední době na komunikačním poli (nejen) technologicky zaměřených agentur rovněž vznikají i zajímavá hybridní řešení. Například agentura FYI se se svou novou divizí For Your Identity začala zaměřovat na oblast osobního brandingu. Agentura Katz83 Tomáše Jirsy zase propojuje různé obory a zapojuje široké spektrum externích hráčů. 

-stk-