Skupina COOP otestuje provoz prodejny bez personálu

pátek, 24. září 2021, 10:35 Aktuality, Retail MediaGuru

Skupina COOP testuje prodejny bez personálu. Pilotní provoz by měl začít příští rok. Cílem je zlepšení obslužnosti venkova.

COOP postupně modernizuje své prodejny po celé republice, zdroj: FB COOP

COOP postupně modernizuje své prodejny po celé republice, zdroj: FB COOP

Skupina COOP testuje ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem průmyslu a obchodu prodejny bez personálu. Na konferenci Retail Summit 2021 to sdělil Pavel Březina, předseda představenstva Svazu českých a moravských spotřebních družstev COOP. Pilotní provoz prodejny zcela bez personálu by měl začít v roce 2022.

Tento koncept by zaměstnal personál pouze pro doplňování a přebírání zboží, pokladní ani prodavači by v obchodě nebyli. Ovšem sortiment bude omezený, protože nebude k dispozici například čerstvé zboží na váhu. I když vesnické prodejny jsou často jediným místem setkávání a starostové obvykle chtějí mít obchod právě proto, prodejna bez personálu je podle Pavla Březiny úsporným řešením, protože nejvyššími náklady v menších prodejnách jsou právě mzdy zaměstnanců.

V zahraničí se podobné prodejny objevují již několik let. Hlavním hráčem je Amazon, který koncept Amazon Go představil již v roce 2016 a v USA provozuje nyní cca 25 prodejen, obchod bez pokladen testuje i nizozemský obchodní řetězec Albert Heijn patřící do skupiny Ahold Delhaize (součástí je i Albert).

COOP se dlouhodobě snaží podpořit obslužnost českého venkova, provozuje přes 2500 prodejen. Loni spustil e-shop a instaloval chladící boxy

Projekt COOP rezonuje i s průzkumem společnosti Enehano Solutions, která se specializuje na digitální transformaci firem. V tom se ukazuje, že i Češi o inovace služeb souvisejících s digitalizací či automatizací stojí. Alespoň některé z nových řešení ze světa by uvítalo téměř 80 % z nich, nejvíce by Češi uvítali právě obchody bez pokladen.

Do konce letošního roku by navíc COOP chtěl představit vzorovou vesnickou prodejnu, která bude disponovat moderními prvky, jako jsou solární panely, úsporné zářivky nebo chladicí boxy na potraviny. Projekt je navázán na program Obchůdek 2021, který vypsalo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Češi chtějí obchody bez pokladen, virtuální asistent zatím neláká

čtvrtek 19. srpna 2021

-zue-