Televizní předvolební debaty vstupují do závěrečné fáze

úterý, 21. září 2021, 11:30 TV MediaGuru

S blížícím se termínem sněmovních parlamentních voleb zintenzivňuje také přítomnost politiků v různých debatách na televizních obrazovkách.

Volební studio CNN Prima News, zdroj: FTV Prima

Volební studio CNN Prima News, zdroj: FTV Prima

Televizní předvolební debaty se s blížícím se termínem sněmovních parlamentních voleb posouvají do své závěrečné fáze. Jako první nabídne debatu všech lídrů nejsilnějších politických stran, hnutí a koalic podle průzkumu preferencí televize Prima. Na stanicích CNN Prima News a na hlavním kanále Prima odvysílá souběžně v neděli 26. září od 20:00 superdebatu Česko hledá premiéra. Moderátory budou Terezie Tománková a Petr Suchoň.

Účast v pořadu Česko hledá premiéra potvrdili Andrej Babiš (hnutí ANO), Petr Fiala (koalice SPOLU), Vít Rakušan (koalice Piráti a Starostové), Tomio Okamura (hnutí SPD), Vojtěch Filip (strana KSČM), Jan Hamáček (strana ČSSD), Robert Šlachta (hnutí Přísaha) a Zuzana Majerová Zahradníková (hnutí TSS). Pořadu bude přihlížet přímo v sále celkem 128 diváků, které stejným dílem nominovala sama politická uskupení zastoupená v superdebatě. 

Prima už dříve uvedla, že v této debatě se střetne osm lídrů stran, hnutí a koalic, které mají po zprůměrování předvolebních průzkumů od tří agentur největší šanci, aby se dostaly do poslanecké sněmovny.

Další předvolební superdebatu stanice CNN Prima News a Prima odvysílají v neděli 3. října od 20:00. Do pořadu Česko hledá premiéra: Souboj hlavních kandidátů budou pozváni tři nejvážnější kandidáti na post premiéra. Také této debatě budou přítomní diváci ve studiu. 

V týdnu před volbami se připravují další závěrečné předvolební debaty. Česká televize odvysílá paralelně na stanicích ČT1 a ČT24 ve středu 6. října od 20:10 Superdebatu, do které pozve sedm nejvážnějších kandidátů na předsedu vlády. Debatu bude moderovat Světlana Witowská.

Den před začátkem sněmovních voleb, ve čtvrtek 7. října, nabídne dvě závěrečné debaty také hlavní kanál televize Nova. Od 17:00 přinese diskuzi zástupců politických stran, hnutí nebo koalic, které podle předem definovaného klíče v období 1.8.-3.10.2021 získají v průměru předvolebních průzkumů nad 5 % hlasů, ale zároveň nejsou umístěny mezi prvními třemi. Moderátorkou je Bára Divišová. Debaty lídrů prvních třech stran, hnutí či koalic se uskuteční ten samý den od 20:00. Večerní debatu bude moderovat Ray Koranteng.

Prime-timové pořady TV Prima a TV Nova začnou v uvedených případech už od 20:00 a vyžádají si úpravu stávajících programových schémat. Prima v neděli na podzim vysílá české filmy a komedie, Nova ve čtvrtek večer seriál Pan Profesor.

Přehled finálových předvolebních TV debat

  • neděle 26.9. od 20.00 Česko hledá premiéra: Velká předvolební debata (CNN Prima News)
  • neděle 26.9. od 20.00 Česko hledá premiéra: Velká předvolební debata (TV Prima)
  • neděle 3.10. od 20:00 Česko hledá premiéra: Souboj hlavních kandidátů (CNN Prima News)
  • neděle 3.10. od 20:00 Česko hledá premiéra: Souboj hlavních kandidátů (TV Prima)
  • středa 6.10. od 20.10 Volby 2021: Superdebata České televize (ČT1)
  • středa 6.10. od 20.10 Volby 2021: Superdebata České televize (ČT24)
  • čtvrtek 7.10. od 17.00: Volby 2021: Debata (TV Nova)
  • čtvrtek 7.10. od 20.00: Volby 2021: Debata (TV Nova)

Předvolební vysílání zahájily největší tuzemské televize už v létě. Komerční TV Prima ho odstartovala 1. července a konkurenční TV Nova připravila nejrozsáhlejší volební vysílání ve své historii, zahájila ho 2. srpna. Od 13. září vysílá pravidelné debaty s krajskými lídry Česká televize.  

-mav-