Ecomail zvýší obrat na téměř 60 mil. Kč, chystá expanzi

čtvrtek, 25. listopadu 2021, 17:30 Internet & Mobil MediaGuru

E-mailing se v době pandemie ukázal jako vhodná alternativa, protože je to bezpečná a spolehlivá forma komunikace, říká Jakub Stupka, spoluvlastník firmy Ecomail, jejíž obrat letos vzroste k hranici 60 mil. Kč. V plánu má i zahraniční expanzi.

Jakub Stupka, zdroj: Ecomail

Jakub Stupka, zdroj: Ecomail

O vývoji na trhu emailingu a také o záměrech společnosti Ecomail jsme mluvili s Jakubem Stupkou, spoluvlastníkem společnosti.

Krátce po polovině roku jste odhadovali, že by roční obrat Ecomail mohl letos překročit 55 mil. Kč. Máte už přesnější odhady, jak letošní rok z pohledu obratu skončí?

Vypadá to, že ještě předběhneme naše odhady, celkový obrat bude asi kolem 58 mil. Kč, což znamená meziroční růst 60 %. V minulém období (2019/2020) to bylo 64 %, a jsem nadšený z toho, že se nám daří držet takové tempo růstu. To je taženo hlavně silným a kvalitním produktem, který neustále vyvíjíme. 

Nejvíce nás v růstu limituje to, jak rychle a efektivně jsme schopni nabírat nové kvalitní zaměstnance s potenciálem. Neustále máme otevřené volné pozice jak do vývoje, tak třeba do marketingu, nebo na zákaznickou podporu. Zároveň ale dbáme na to, aby byl růst udržitelný a my zvládali rychle se vyvíjející firmu uřídit. 

Jaké faktory stojí za růstem obratu vaší společnosti a jak do jejích plánů a vývoje promluvila pandemie covid-19?

Dlouhodobě se snažíme v Česku vybudovat silný brand a díky tomu k nám stále přichází řada nových klientů. Pandemie navíc přinutila hodně menších firem, aby se zamyslely nad tím, že vlastně potřebují komunikovat se svými stávajícími zákazníky, na což je e-mailing ideální nástroj.

Registrovali jste, že by klienti v době pandemie měli zájem o větší využívání emailového marketingu? 

Některé subjekty musely zavřít svoje provozovny, čímž přišly o hlavní prostředek komunikace se svými zákazníky, a musely najít náhradu. E-mailing se ukázal jako vhodná alternativa, protože je to bezpečná a spolehlivá forma komunikace. Navíc umožňuje dostat potřebné informace k zákazníkům velmi rychle, a pružně reagovat na aktuální změny, které se týkaly například otevírací doby, výdejních míst, nebo změny pravidel. 

Emailový marketing lze považovat za jeden z tradičních nástrojů direct marketingu. Co je nutné udělat pro to, aby i v současné době byla emailová komunikace efektivní?

Kdybychom měli vybrat jednu věc, která má zásadní vliv na efektivitu e-mailové komunikace, bude to segmentace. Opravdu se nevyplatí posílat všechno všem. V chytrých nástrojích pro e-mailing, jako je například i Ecomail, je díky různým integracím k dispozici mnoho informací o zákaznících. Není nic jednoduššího než tato data využít a zákazníky rozdělit do segmentů třeba na základě pohlaví, nákupní historie, zájmů, nebo chování na webu. Díky tomu pak můžete posílat rozesílky, které odpovídají potřebám zákazníků.  

Dobře fungují i automatizované kampaně, protože reagují na chování zákazníka a komunikuji s ním v momentě, kdy o něco projevil zájem, a tudíž očekává, že mu něco přijde. Jde tedy o reakci na konkrétní aktivitu uživatele v reálném čase. Zákazníky tak zachytíte ve správnou dobu, a navíc s obsahem, který je zajímá, nebo jej dokonce očekávají.

O kolik lze efektivní segmentací zlepšit efektivitu sdělení zasílaných pomocí emailového marketingu? 

Pokud se s databází nepracuje dobře a newslettery se bezhlavě posílají všem, může zavedení segmentace zlepšit výsledky až o desítky procent. Díky segmentaci totiž cílíte na kontakty se skutečným potenciálním zájmem. To se potom objeví na míře otevření i na konverzním poměru.

Výdaje na e-mailing jsou jedny z posledních, které firmy v rámci marketingového rozpočtu škrtají, když jde do tuhého.

Lze odhadnout velikost trhu emailového marketingu v České republice? Případně, máte informace o tom, jak se meziročně vyvíjí?

Přesná čísla o velikosti trhu e-mail marketingu nemáme, meziročně ale roste rychleji než celý trh, a to hlavně ze dvou důvodů. Prvním je, že se zdražuje akvizice nových zákazníků, a tak se společnosti soustředí na retenci těch stávajících a na budování vztahu s nimi, na což je e-mailing ideální. Druhým důvodem je, že stále více subjektů si začíná uvědomovat nutnost rychlé a efektivní komunikace se zákazníky, kterou e-mailing umožňuje. Toto tedy nahrává faktu, že e-mailing svou roli neustále posiluje. 

Jaký vývoj na trhu obecně očekáváte v příštím roce a jakých byznysových cílů by chtěla dosáhnout společnost Ecomail?

Nemyslím si, že by se příští rok v našem segmentu mělo něco výrazně změnit. Obecně očekávám kontinuální růst trhu. Krize se nebojím, v koroně jsme si ověřili, že to byznysově zvládneme. Výdaje na e-mailing jsou jedny z posledních, které firmy v rámci marketingového rozpočtu škrtají, když jde do tuhého. E-mailing je totiž levný a efektivní, a díky tomu si svou roli nejen udrží, ale oproti jiným zdražujícím se marketingovým kanálům posílí. 

S Ecomailem jsme začali aktivně řešit expanzi do zahraničí, kterou bychom chtěli v průběhu příštího roku naplno rozjet, potenciál zahraničí je obrovský. I díky expanzi míříme na obrat 90 milionů, což by znamenalo růst 57 %. Už poslední tři roky máme meziroční růst kolem 60 %, k udržení tohoto tempa bude potřeba nabrat hodně nových šikovných lidí. 

A vedle expanze zvažujete uvedení novinek v průběhu roku 2022?

Příští rok bychom rádi zapracovali především na dalších integracích s e-commerce platformami, díky kterým si naši klienti budou moci do Ecomailu nahrát veškerá data o svých zákaznících. Aktivně se věnujeme vzdělávání našich zákazníků, nabízíme individuální workshopy, vzdělávací webináře i offline školení. Nabízíme také služby na míru pro naše klienty, kteří nemají na e-mailing čas, nebo neví, jak začít. Obecně máme v plánu spíše kvalitativní růst – vylepšovat zákaznickou zkušenost a poskytnout veškeré informace, které zákazníci k obsluze Ecomailu potřebují.

-mav-