Ikea má další spot upozorňující na domácí násilí

pondělí, 15. listopadu 2021, 17:10 Aktuality, Reklama MediaGuru

Ikea přichází s dalším spotem k domácímu násilí. Zaměřuje se na oběť a bariéry při klíčové fázi odchodu. Do kampaně budou zahrnuti i členové Ikea Family, za každé načtení karty řetězec daruje 1 Kč koalici neziskových organizací NeNa.

Zdroj: Ikea

Zdroj: Ikea

Nábytkářský řetězec Ikea pokračuje ve své kampani, která má upozornit na domácí násilí. „Překážek při odchodu z násilného vztahu je mnoho, nebuďme jednou z nich.“ To je hlavní myšlenka pokračující kampaně, která startuje 15. listopadu. Společnost tak navazuje na úspěšný spot „Duch“ a loňský vstup do boje proti domácímu násilí, které dlouhodobě představuje závažný společenský problém.

„Abychom dokázali změnit vnímání české společnosti na tuto tematiku, rozhodli jsme se zmapovat stereotypy a předsudky, kterými jsme zatíženi,“ vysvětluje obsah kampaně Roman Bojko, manažer pro rovnost, diverzitu a inkluzi v Ikea Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

V online prostoru a v art kinech kampaň představí hraný spot se ženou v roli oběti, která čelí při odchodu z násilného vztahu stereotypním reakcím svého okolí a nejbližších. Do kampaně budou také poprvé zahrnuti členové Ikea Family – za každé načtení karty v době od 15. listopadu do 10. prosince daruje Ikea 1 Kč koalici neziskových organizací NeNa. Ke kampani vznikla také nová microsite. Součástí komunikace bude například i spolupráce s influencery a speciálně cílený obsah pro zákazníky v obchodních domech.

Další spot IKEA proti domácímu násilí

Kampaň z dílny agentury Triad uvede hrané video v režii Marka Partyše s herečkou Hanou Kusnjerovou v hlavní roli. Ve spotu se objeví také Viktor Dvořák (manžel), Jaromíra Mílová (matka) a Daniel Rous (otec). Devadesátisekundový spot zprostředkovává pocity ženy, která je obětí domácího násilí a snaží se odejít od násilného partnera.

Kampaňové video bude použito hlavně pro sociální média Ikea (Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube), ke zhlednutí bude také v art kinech. V online prostoru poběží i 15–a 20sekundové spoty. Nasazeny budou od 15. listopadu do 10. prosince, kdy končí 16 dní aktivismu proti násilí na ženách.

Součástí kampaně je také dočasná komunikace umístěná na toaletách v obchodních domech Ikea Černý Most, Zličín, Brno a Ostrava. Ikea využívá kabinky a prostor zrcadel pro komunikaci zásad bezpečného odchodu od násilného partnera, stejně tak se soustředí na doporučení pro okolí oběti.

Přístup k pojetí celé kampaně vznikal již druhým rokem v úzké spolupráci s Koalicí NeNa, která sdružuje specializovaná centra pro ženy zažívající násilí ROSA, proFem a Acorus. Podílela se také na školení více než 100 Ikea manažerů z regionu. Dalším partnerem je Univerzita Karlova, která spolupracovala na tvorbě a analýze studie mapující stereotypy a předsudky ohledně domácího násilí napříč Českem, Maďarskem a Slovenskem. Interní i externí komunikace bude sjednocena pod oficiálním kampaňovým hashtagem #zabezpecnydomov.

Ikea v kampani upozorňuje na problém domácího násilí

čtvrtek 12. listopadu 2020

-zue-