ČT 2022: Devadesátky, Stíny v mlze, Špunti na cestě nebo Peče celá země

čtvrtek, 9. prosince 2021, 11:55 TV MediaGuru

Nové seriály Devadesátky, Stíny v mlze a Špunti na cestě zaplní vysílání ČT na začátku roku 2022 a v jeho jarním období. Do vysílání se vrací také druhá řada show Peče celá země.

Zdroj: ČT

Zdroj: ČT

Česká televize představí od začátku roku postupně šest premiérových seriálů a minisérií, nové dokumenty, pořady pro děti i druhou řadu cukrářské reality show Peče celá země. Divákům nabídne také svůj první webový seriál.

„Vedle nových hraných seriálů, minisérií nebo autorských dokumentů, na kterých jsme spolupracovali s oceňovanými režiséry,  představíme například obsáhlé dokumentární cykly zaměřené na kulturní fenomény, vzdělávací pořady, animovaný seriál pro starší děti nebo další řadu Peče celá země,“ sdělil generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Šestidílná minisérie Devadesátky od tvůrců Případů 1. oddělení popisuje vyšetřování klíčových případů první poloviny devadesátých let. Na několika dobových případech ukazuje atmosféru doby, kdy kriminalita vyskočila do nečekaných výšin. V seriálu hrají např. Ondřej Sokol, Martin Finger, Vasil Fridrich, Pavel Batěk nebo Kryštof Bartoš.

Komediální seriál Špunti na cestě přinese příběh členů jedné rodiny na dovolené. Hrou osudu a několika nedorozuměními se tři generace ocitnou v upraveném obytném autobusu a projedou s ním půl republiky. V seriálu se objeví například Miroslav Donutil, Jiří Langmajer, Tatiana Dyková, David Novotný, Anna Polívková a další. 

Dvanáctidílná krimi série režiséra Radima Špačka Stíny v mlze odehrávající se v Ostravě a okolí představí kriminalistku Magdu Malou v podání Petry Špalkové a jejího nového parťáka Martina Černého ztvárněného Jiřím Vyorálkem. Oba musí řešit nejen komplikované případy, ale také své složité osobní životy. Seriál se začne vysílat od pondělí 3. ledna.

Novinky hrané tvorby rozšíří postupně také minisérie Jiřího Svobody Vražedné stíny s Ondřejem Vetchým v roli poručíka Alana Kreinera, Podezření scenáristy Štěpána Hulíka s Klárou Melíškovou jako zdravotní sestrou Hanou Kučerovou. Dalším novým pořadem ČT bude Ultimátum s Jánem Koleníkem a Ester Geislerovou v hlavních rolích.

Televizní premiéry bude mít i řada dokumentů: snímek Anny režisérky Heleny Třeštíkové, který měl premiéru na mezinárodním festivalu v Amsterdamu. Sólomámy Eriky Hníkové představující tři samoživitelky, které se nacházejí v různých obdobích sólomateřství. Nová šichta jako intimní a zároveň humorný časosběrný portrét horníka Tomáše Hisema, jenž je donucen hledat si novou práci.  Na obrazovkách bude k vidění také film Karel režisérky Olgy Malířové Špátové, který nabízí vzhled do soukromí zpěváka Karla Gotta. ČT uvede i Technické památky českých zemí s Tomášem Hanákem mapující industriální a technologické památky České republiky. David Suchařípa v seriálu Klenoty s vůní benzínu se zaměří na známé i méně známé tuzemské automobilky. Jaroslav Plesl navštíví se seriálem Skryté skvosty české historické památky: hrady a zámky, ale také hrobky, vily nebo doly.

Novou řadou se do programu České televize vrátí Peče celá země. Hlavní tváří pořadu bude opět pekař a cukrář Josef Maršálek. Ten bude zároveň hlavním protagonistou dětského pořadu Cukrárna u Josefa.

Česká televize bude i v další sezoně rozvíjet tvorbu ryze internetových pořadů. Uživatelům iVysílání nabídne premiéru seriálu TBH o hledání hranic v dospívání a manipulativních sociálních sítí. TBH je vítězem kategorie web seriál letošního ročníku festivalu Serial Killer.

Na iVysílání se objeví i nový dokumentární formát Novinářky, který mapuje opomíjená sociální témata. Jeho hlavními protagonistkami jsou novinářky Hana Čápová, Saša Uhlová a Jana Ustohalová. Připraven je také cyklus Protivný sprostý matky o rodičovství, kterým provede Tereza Dočkalová.

Podrobné informace k programu ČT v roce 2022 si můžete prohlédnout v materiálu níže.

-mav-