Zavoral chce nového šéfa zpravodajství ČRo vybrat do tří měsíců

úterý, 21. prosince 2021, 16:55 Aktuality, Rádio, Lidé MediaGuru

Funkci ředitele zpravodajství Českého rozhlasu (ČRo) chce generální ředitel René Zavoral obsadit zhruba do tří měsíců.

Zdroj: Český rozhlas

Zdroj: Český rozhlas

Funkci ředitele zpravodajství Českého rozhlasu (ČRo) chce generální ředitel René Zavoral obsadit zhruba do tří měsíců. Způsob výběru nového šéfa hodlá během této doby konzultovat se všemi čtyřmi šéfredaktory zpravodajství ČRo. S nimi se také bude do jmenování nového šéfa pravidelně jednou týdně setkávat. Zavoral to uvedl na dnešním setkání se zaměstnanci. Konalo se poté, co generální ředitel minulý týden oznámil záměr do funkce ředitele zpráv jmenovat bývalou šéfku zpravodajství Primy Jitku Obzinovou, proti níž se zvedla vlna nevole kvůli údajnému ovlivňování zpráv v jejím minulém působišti. Dopis za její nejmenování podepsalo přes 600 zaměstnanců i externistů ČRo.

Řízením zpravodajství je od ledna pověřen šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan. Vystřídá Jana Pokorného, který ve funkci ke konci letošního roku po dohodě skončí. „O výběru a způsobu výběru nového ředitele/ředitelky zpravodajství ČRo se povede diskuse na začátku příštího roku. Předpokládám, že Ondřej Suchan jako pověřený ředitel povede zpravodajství po zhruba tři měsíce," citoval Zavorala mluvčí Jiří Hošna.

Zavoral jmenování Obzinové na dnešním setkání podle důvěryhodných zdrojů hájil tím, že je výborná manažerka, které chtěl dát po jejím pochybení druhou šanci. Připustil, že mohl svou volbu více konzultovat a také, že nečekal tak masovou reakci, kterou oznámení minulý týden vyvolalo. Obzinová údajně na Primě ovlivňovala reportáže o migrantech nebo nadržovala prezidentskému kandidátovi Miloši Zemanovi.

Zatím není jasné, jakým způsobem se výběr uskuteční. Ve hře je otevřené výběrové řízení, pokud na tom bude shoda ve vedení zpravodajství. Ve výběrové komisi by pak zasedl zástupce zpravodajství, vybraný externí odborník a jedno místo by mohl mít i zástupce iniciativy Nebudeme zticha, která stála za otevřeným dopisem proti Obzinové. Generální ředitel nevyloučil ani možnost, že by se šéfem zpravodajství stal Suchan.

Iniciativa zaměstnanců považuje Zavoralovo vysvětlení jmenování Obzinové podle mluvčího Václava Štefana za nedostatečné a dál si klade otázku, proč chtěl dát do čela zpravodajství usvědčenou manipulátorku. „Neuznal pochybení a celou věc označil za nepříjemnou manažerskou zkušenost," uvedl Štefan. Autorům dopisu šlo podle něj pouze o to, aby v čele zpravodajství stála důvěryhodná osobnost, která zaručí jeho nezávislost.

Zavoral už dříve změnu zdůvodnil potřebou mít na postu krizového manažera, který bude čelit nutnému propouštění a snižování rozpočtu. V prvním pololetí roku se má snížit počet pracovních míst v ČRo ze současných 1435 o 60, z toho asi 20 by mělo být ve zpravodajství. Nejprve půjde o neobsazená místa nebo zaměstnance v důchodovém věku. Propouštění by mohlo zamezit požadované zvýšení koncesionářského poplatku ze 45 na 60 korun.

-čtk-