Knihobot zvýšil obrat o 315 % a expanduje do zahraničí

úterý, 25. ledna 2022, 07:25 Aktuality, Internet & Mobil, Retail MediaGuru

Knihobot loni zaznamenal obrat 76 mil. Kč a letos chystá vstup na slovenský a německý trh. Plánuje zavedení knihoboxů na vyzvednutí objednávek a odevzdání knih, které lidé nechtějí.

Knihobot loni rozeslal 450 tisíc knih, zdroj: Knihobot

Knihobot loni rozeslal 450 tisíc knih, zdroj: Knihobot

Knižní secondhand Knihobot v loňském roce rozeslal 450 tisíc knih, vyrostl o 315 % a zaznamenal obrat 76 mil. Kč. K růstu firmy pomohl také vstup investiční skupiny Miton, která na jaře koupila 30% podíl za 15 mil. Kč. Díky tomu mohl Knihobot.cz investovat do nových prostor, pořídit větší sklad a zvýšit své kapacity.

Třikrát větší prostory získané na jaře pak rozšířili ještě na dvojnásobek koncem roku. Zákazníci tak mohou každý den vybírat z více než 150 tisíc titulů. Rozšiřovat Knihobot nemusel jen prostory, ale i tým programátorů a dalších specialistů. Online antikvariát se zaměřuje na literaturu mladší 30 let a jeho fond se stále omlazuje. 

„V polovině loňského roku jsme udělali velký čtenářský průzkum, který nám potvrdil, že Češi jsou velcí čtenáři, kteří rádi knihy pošlou dál, ale zároveň ocení pohodlnost a jednoduchost celého procesu prodeje knihy,” říká Kristýna Hladíková, marketingová ředitelka Knihobotu

Celkově by firma chtěla v roce 2022 dosáhnout na obrat přes 300 mil Kč a prodat 2 mil. knih. Zároveň v příštím roce míří Knihobot na Slovensko, kde dosud fungoval přes český web. „Na Slovensku už máme tisíce zákazníků, ale s kompletně slovenským webem bude i náhodným návštěvníkům jasné, že naše služba plnohodně funguje i na Slovensku,” upřesňuje Dominik Gazdoš, zakladatel Knihobotu. V plánu je také vstup na německý trh. Na českém trhu pak Knihobot plánuje zavedení knihoboxů, do kterých by lidé mohli nejen odevzdávat knihy, které nechtějí, ale zároveň si zde vyzvedávat i své objednávky.

Pod značkou Knihobot funguje antikvariát od roku 2019, kdy navázal na předchozí projekt svých zakladatelů Dominika Gazdoše, Davida Gazdoše a Pavla Pekaře.

Knihobot testuje odkládací krabice do domácích knihoven

čtvrtek 25. listopadu 2021

-zue-