Věřitelé Šlágr TV přihlásili pohledávky za 92 milionů Kč

pátek, 14. ledna 2022, 12:20 Aktuality, TV ČTK

Věřitelé Šlágr TV, která je v insolvenci, přihlásili pohledávky za 92,3 milionu korun.

Věřitelé Šlágr TV, která je v insolvenci, přihlásili pohledávky za 92,3 milionu korun. Firma má majetek v hodnotě 4,3 milionu korun. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Krajský soud poslal do konkurzu televizi loni v listopadu, insolvenční návrh na sebe podala sama televize. Kvůli sporu s firmami České radiokomunikace a Czech Digital Group není od půli loňského června schopná hradit své závazky, má zablokované účty. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku.

Insolvenční správce Jan Zachariáš uvedl, že firma už nevyvíjí žádnou podnikatelskou činnost. Vypracoval soupis majetkové podstaty, který se bude dál doplňovat. „Do insolvenčního řízení se přihlásilo deset věřitelů a celková výše přihlášených pohledávek je 92,3 milionu Kč," uvedl správce. Jedny z nejvyšších pohledávek za desítky milionů přihlásila firma Czech Digital Group.

Šlágr TV je, jak loni uvedla, dlouhodobě v nepříznivé ekonomické situaci. V roce 2020 se dostala do sporu s poskytovatelem elektronických komunikací, firmou České radiokomunikace, ohledně platnosti smluv. Nehradila tak v plné výši platby firmě Czech Digital Group, ta loni v srpnu omezila Šlágru vysílání televizních programů. Pouštěla jen černou obrazovku s nápisem Šlágr bez jakékoliv další informace. „To zcela odporuje obvyklé praxi, kdy při omezení vysílání je černá obrazovka buďto doplněna informací o přesunutí vysílání na jiný televizní kanál, anebo je z ní odstraněno vše týkající se předmětné televizní stanice," uvedla firma v insolvenčním návrhu.

Investoři, jak stojí v odůvodnění, upustili od spolupráce s televizí a nákupu reklamního času. Czech Digital Group podala již dříve na televizi insolvenční návrh, jejž soud loni v květnu zamítl. Navrhla také exekučně vymoci pohledávku 19,3 milionu korun. Televize má proto účty postižené exekucí a peníze, jež na nich má, jsou zablokované. Postup Czech Digital Group a Českých radiokomunikací označila televize za koordinovaný a šikanózní.

Krajský soud nařídil jednání, kde se přezkoumají přihlášené pohledávky, na 1. února. Ve stejný den by měla být i schůze věřitelů.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila v loňském prosinci správní řízení s provozovatelem Šlágr TV o odnětí licencí k provozování programů Šlágr 2 šířeného prostřednictvím družice, Šlágr TV šířeného prostřednictvím družice a Šlágr TV šířeného prostřednictvím zvláštních přenosových systémů, neboť na majetek provozovatele byl prohlášen konkurz. RRTV už letos v červenci zahájila se Šlágr TV také řízení o odnětí terestrické licence pro Šlágr 2.

Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil konkurz na společnost Šlágr TV 1. listopadu 2021. Mezitím začala vysílat stanice Šláger Muzika, která nabízí obsah Šlágr TV. Licenci sice získala od slovenské Rady pro vysílání a retransmisi, její vysílání je ale určeno pro ČR.  Licenci drží společnost Československá muzika, registrovaná na Slovensku, jejíž vlastníkem je Karel Peterka.

-čtk-, mav-