Nové zastávky v Praze počítají pro reklamu s plakáty i digitální LED

pátek, 4. března 2022, 13:05 Outdoor MediaGuru

Plakáty a někde i digitální obrazovky mají být k dispozici zadavatelům reklamy na nových zastávkách pražské MHD. Celkem jde o 690 zastávek, jejichž výměna bude zakončena v červnu 2023.

Vizualizace nové zastávky, zdroj: THMP

Vizualizace nové zastávky, zdroj: THMP

Po ukončení smlouvy mezi hlavním městem Praha (HMP) a společností JCDecaux se pražští představitelé rozhodli pro výměnu zastávkových přístřešků hromadné dopravy. „Praha si zaslouží mít vlastní přístřešky na zastávkách a další prvky městského nábytku od laviček až po stojany na kola. Dojde i k omezení vizuálního smogu na dalších zařízeních v našich ulicích,“ uvádí pražský primátor Zdeněk Hřib.

Představitelé hlavního města na projektu spolupracují s městskou společností Technologie hlavního města Prahy (THMP). Obnova by měla být podle zástupců hlavního města pozvolná a neměla by příliš zasahovat do běžného provozu zastávky. Omezení při výměně jedné zastávky by nemělo trvat déle než dva týdny. Celkem bude vyměněno 690 zastávek a obnova by měla být ukončena 30. června 2023.

Možnosti reklamy na nových zastávkách by měly být podle hlavního města kombinací stávajících statických a rolovacích papírových plakátů, které budou na nejvytíženějších zastávkách doplněny o digitální obrazovky. Provozovatel mobiliáře zatím není daný a stále v této věci probíhají jednání. Podle Martina Drozda, vedoucího oddělení marketingu a PR THMP, se jako nejvhodnější správce zatím jeví společnost DPP.

Podle předsedy představenstva THMP Tomáše Jílka budou mít vybrané přístřešky reklamní plochu v podobě LED obrazovky s proměnnou intenzitou podsvícení tak, aby se mohla reklama ve večerních a nočních hodinách utlumit. „Zároveň bude možné měnit její obsah online, pokud bude například nutné reagovat v případě nepředvídatelných událostí a bezodkladně informovat občany. Moderní médium umožní i větší podíl informací o kultuře, sportu a jiných veřejně prospěšných zájmech,“ dodává.

Podobu dodávaných prvků určila mezinárodní designerská soutěž v roce 2016. Autorem návrhu je studio Olgoj Chorchoj.

-tšl-