Sociální sítě blokují přístup k ruským kanálům

čtvrtek, 3. března 2022, 13:15 Internet & Mobil MediaGuru

Hlavní síťová média vyslyšela výzvy řady vládních představitelů a Evropské unie a zablokovala či omezila přístup k informacím ruských státních zdrojů.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Válka na Ukrajině výrazným způsobem ovlivňuje už i fungování sociálních sítí. Největší z nich – Facebook – zakročil proti stránkám ruské televize RT (dříve Russia Today) a zpravodajského portálu Sputnik News, které cílí na zahraniční publikum. Během úterního večera byly jejich facebookové prezentace nedostupné, stejně jako profily dceřiném na Instagramu. Dostali jsme žádosti od řady vlád a Evropské unie, abychom podnikli další kroky ve vztahu k médiím ovládaným ruským státem. Vzhledem k výjimečné povaze současné situace v tuto chvíli omezíme přístup k RT a Sputniku v celé EU,“ uvedl Nick Clegg, ředitel mezinárodních záležitostí ve společnosti Meta, provozovateli Facebooku a Instagramu.

Opatření proti ruským státním zdrojům podnikl i druhý technologický gigant v oblasti digitální reklamy – Google (Alphabet). Ten na svém videoportálu YouTube stejně jako Meta zablokoval  obsah kanálů RT a Sputnik News. Uživatelům se při snaze o jeho zhlédnutí zobrazí hláška o nedostupnosti obsahu v jejich zemi. Google tímto svůj postup znatelně přitvrdil. Nejprve přistoupil „jen“ k omezení doporučování RT a Sputniku k dalším zhlédnutím. Stalo se tak poté, co předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová o víkendu oznámila, že úředníci pracují na zákazu těchto stránek v celé EU včetně Česka. Weby médií financovaných ruským státem se už také nemají moci zobrazovat ve Zprávách Google. Platí to i pro další platformy, kde se zobrazuje zpravodajství, jako např. panel Hlavní události ve Vyhledávání nebo sekce „Zprávy" ve Vyhledávání. Blokovány jsou také mobilní aplikace spojené s RT a Sputnikem z obchodu Google Play v celé Evropě. 

Stejným způsobem – tedy jejich blokováním pro uživatele z Evropy – přistupuje k moskevským státním kanálům také čínská sociální síť TikTok.

Do karantény

Jiné postupy zvolili provozovatelé platforem Twitter či Reddit. Prvně jmenovaná mikroblogovací služba přidává k příspěvkům s odkazy na Sputnik a RT zvláštní upozornění sdělující, že jde o sdělení šířící obsah moskevských státních médií. V menší míře toto opatření na Twitteru již fungovalo. Štítky se ale zobrazovaly jen po rozkliknutí oficiálních profilů. Jako státní aktéry Twitter označoval například i účty amerických politiků nebo čínské obdoby RT s názvem CGTN. Nyní je varování viditelné i při sdílení odkazů mezi uživateli. Společnost Jacka Dorseyho zároveň snížila dosah příspěvků těchto ruských médií.

Odlišnou cestou se vydala diskuzní síť Reddit. Do takzvané karantény kvůli šíření lží umístila vlákna s názvy r/Russia a r/RussiaPolitics, která se zabývala děním v největší zemi světa. V praxi to znamená, že se diskuze neobjeví ve výsledcích vyhledávání redditového obsahu nebo v doporučených vláknech. Uživatele, kteří se do nich přesto dostanou, přívítá upozornění na „vysoký počet informací, které nemají oporu v důvěryhodných zdrojích.“

Ze vzácně jednotného postupu technologických obrů i menších digitálních platforem se jako poslední vymykal Apple, který svůj vliv na šíření obsahu může uplatňovat prostřednictvím svého App Store, odkud si uživatelé stahují aplikace pro mobilní zařízení s jablkem ve znaku. V noci na středu ale už i tato firma oznámila, že z App Store nebude možné mimo Rusko instalovat aplikace RT a Sputniku. Výrobce iPhonů zároveň pozastavuje prodej všech svých výrobků v Rusku. Omezil rovněž fungování platební služby Apple Pay a dalších služeb v zemi.

-riv-