Sociální sítě přidávají funkce proti ruskému dohledu

neděle, 13. března 2022, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Twitter a Instagram se snaží různorodými způsoby zůstat dostupnými ruskému a ukrajinskému publiku. Deklarují i důraz na soukromí uživatelů.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Kreml postupně odsekává přístup ruských občanů k vládou necenzurovanému internetu. Část dotčených platforem  zkouší situaci vzdorovat. Twitter tento týden oznámil plnou podporou pro anonymní prohlížeč Tor, který uživatelé obecně používají k obcházení státních on-line restrikcí. Jeho princip zjednodušeně spočívá v tom, že pomocí šifrování a přeposílání dat mezi nezávislými uzly znemožňuje rozpoznat, odkud se uživatelé připojují a údaje o nich anonymizuje. Stalo se tak několik dní poté, co Twitter deklaroval snahu zachovat v provozu své služby i pro obyvatele Ruské federaci navzdory snaze tamních úřadů omezit přístup k této sociální síti.

„Podpora Toru představuje závazek vůči lidem, kteří prohlížeč využívají z bezúhonných příčin. Twitter tím demonstruje, že funguje plně v souladu s potřebami uživatelů tohoto browseru,“ uvedl pro server The Verge kryptograf Alec Muffett, který mikroblogovací službě pomáhal s implementací novinky. Technologický web doplňuje, že Twitter byl pro Rusy prostřednictvím anonymního prohlížeče dostupný i dříve. Deklarovaná podporu Toru znamená podle The Verge především ještě důkladnější anonymizaci uživatelských dat. Zda lidé mohou využívat samotný Tor, podle vyjádření tvůrců projektu pro Vice záleží na postoji internetových poskytovatelů. Někteří jej prý v Rusku blokují, jiní nikoliv. O relativně děravých snahách o blokaci prohlížeče svědčí údaje o jeho používání. Denně jej zapínají nižší stovky tisíc Rusů, což je až 12 procent celkového počtu uživatelů Toru, naznačují statistiky projektu. 

Zuckerbergova šifra

Konkurenční Meta jim vyšla vstříc dávno před aktuální invazí na Ukrajinu. Facebook spustil vlastní torovskou verzi v roce 2014 a o dva roky později oznámil, že si největší sociální síť světa tímto způsobem prohlíží přes milion lidí. Společnost Marka Zuckerberga přesto zkusila i nyní přijít s prvky, které mají zvýšit úroveň internetového soukromí uživatelů svých služeb – konkrétně pak Instagramu. U majitelů instagramových účtů z Ruska a Ukrajiny, kteří nechtějí mít svůj profil veřejně přístupný, správci sítě skrývají údaje o sledovaných a sledujících. Mizí také informace o tom, které kontakty má kdo s daným uživatelem společné. Cílem je prý před nepovolanými očima zastřít, jaké kontakty kdo udržuje v reálném světě.

Meta tím částečně navazuje na novinku z prvního března, která zpřístupnila Rusům a Ukrajincům možnost posílat si soukromé zprávy v zašifrované podobě. Kromě toho se stejně jako nedávno Twitter rozhodla přistoupit ke snižování instagramového dosahu ruských státních kanálů typu RT či Sputnik. Sdílení odkazů na jejich webu doprovází varování, že jde o link na ruské státní médium. Příspěvky s těmito odkazy nebudou navíc na Instagramu dostupné ve vyhledávání či v doporučovaném obsahu. Již dříve prakticky všechny významné sociální sítě či videoplatformy typu YouTube znepřístupnily na žádost Evropské komise profily RT a Sputnik na evropském trhu.

Ještě více se ovšem činil ruský cenzurní úřad  Roskomnadzor. Kromě přístupu k Twitteru a Facebooku se snaží odstřihnout také možnost sledovat ruskojazyčnou verzi BBC News, informační portál Meduza, Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda či ke stanicím Deutsche Welle a Hlas Ameriky. Moskva tak postupuje ve snaze kontrolovat zprávy o své invazi na Ukrajinu.

​-riv-