Tuzemské řetězce stahují ruské výrobky, z pultů mizí vodka

středa, 9. března 2022, 07:35 Retail MediaGuru

Na protest proti válce na Ukrajině přestávají řetězce u nás i v zahraničí objednávat produkty z Ruska. Cílem je zejména vodka, i když se často vyrábí v jiných zemích.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Stále více obchodníků stahuje ruské produkty ze svého sortimentu nebo alespoň pozastavuje jejich objednávky. Tento trend se objevuje jak u nás, tak v zahraničí a týká se především vodky, i když se často vyrábí v jiných zemích.

Ruské výrobky stahují Billa, Albert nebo Globus. „Podíl zboží z Ruska je v naší nabídce zastoupen, aktuálně ale všechno toto zboží stahujeme z prodeje,” říká Aneta Turnovská, tisková mluvčí Globusu. A podobné je to v Albertu. „Z prodeje stahujeme potraviny a produkty od ruských dodavatelů,” dodává Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

Billa ruské výrobky stahuje v rámci celé sítě Rewe Group v Německu, Litvě nebo například v Bulharsku. „Billa ČR přistupuje k vylistování a zákazu prodeje vodky Ruský Standard (jediného ruského produktu v našem portfoliu) ve všech prodejnách v ČR,“ říká Dana Bratánková, tisková mluvčí Billa ČR.

V Kauflandu mají v nabídce jen malý počet ruských výrobků. „V současné době však velmi pečlivě prověřujeme výrobní cesty našeho sortimentu,” vysvětluje Renata Maierl, tisková mluvčí Kauflandu.

Například Lidl produkty z Ruska nenabízí, nicméně i tak stahuje Ruskou vodku. „Výrobky od ruských dodavatelů ve stálé nabídce nemáme, vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině jsme z prodeje stáhli pouze Ruskou vodku, která ovšem pochází od jiného dodavatele,“ uvádí Tomáš Myler, tiskový mluvčí Lidlu.

V Penny pak žádné produkty od ruských dodavatelů nenabízejí. „Už v průběhu minulého týdne jsme prověřili náš sortiment a v Penny nemáme žádné produkty od ruských dodavatelů, proto naši zákazníci nepřijdou o žádné z nabízených produktů," dodává Tomáš Kubík, tiskový mluvčí Penny.

Zákaz vodky je celosvětovým fenoménem. Začátkem tohoto týdne Aldi Nord jako první oznámil, že již nebude prodávat vodku. Destilát byl jediným ruským výrobkem v sortimentu diskontu. Další německé řetězce supermarketů jej rychle následovaly: mimo jiné Aldi Süd, Rewe a Penny již oznámily, že již nebudou prodávat vodku.  Řetězec Edeka sice sankce podporuje, ale říká, že konečné rozhodnutí je na jednotlivých obchodech.

Podobně reagují i řetězce v zemích sousedících s Ruskem  a Ukrajinou. V Polsku stahují z pultů ruské a běloruské produkty řetězce Biedronka, Carrefour, Lidl, Kaufland, Netto a Stokrotka. Stejně tak Kesko ve Finsku a Maxima v Lotyšsku.

Dále guvernéři několika států v USA nařídili odstranění ruských lihovin z regálů. Další bojkotové kampaně probíhají také v Kanadě, na Novém Zélandu nebo v Austrálii.

Expanze diskontního řetězece Mere v Evropě stagnuje

pondělí 7. března 2022

-zue-