Bohéma otevřela svůj první kamenný obchod s galerií

pátek, 22. dubna 2022, 15:55 Aktuality, Retail MediaGuru

Značka Bohéma, která vešla do povědomí tričky s českými motivy, otevřela v Palackého ulici v Praze svůj první kamenný obchod.

Kamenná prodejna značky Bohéma se nachází v prostorách MacNevenova paláce v ulici Palackého v Praze, zdroj: Bohéma.

Kamenná prodejna značky Bohéma se nachází v prostorách MacNevenova paláce v ulici Palackého v Praze, zdroj: Bohéma.

Značka Bohéma, jež vznikla u příležitosti oslav sta let republiky, otevírá svůj první kamenný obchod s galerií. V něm nabízí svůj kompletní sortiment čítající víc než čtyřicítku motivů na tričkách ve variantách dámské, pánské a dětské, dále mikiny, sešity, knihy, plátěné tašky a drobné kožené zboží, vše s odkazem na českou tradici a dědictví.

„Otevření kamenné prodejny je přirozený krok ve vývoji. Zájem o naše první trička uvedená před dvěma lety předčil naše očekávání a utvrdil nás v názoru, že lidé dají lásku k vlasti rádi najevo, pokud tak mohou učinit elegantním způsobem,“ říkají zakladatelé Bohémy Eliška a Oldřich Neubergerovi.

Obchod se nachází v ulici Palackého v Praze v prostorách MacNevenova paláce, který se v 19. století stal centrem českého obrozenectví. Setkávali se zde nejvýznamnější české osobnosti tehdejší doby v čele s Františkem Palackým a Ladislavem Riegerem.

Při návrhu byl kladen důraz na respekt a pokoru k minulosti se současným stylem, což se projevuje kontrastem klasického základu, který dává vyniknout původní architektuře domu, s moderním mobiliářem Bohémy. Pracuje s kombinací národních barev, tedy červené, modré a bílé.

Na přední místnost prodejny s renesanční valenou klenbou navazuje zčásti prosklená spojovací chodba, která se proměnila v galerii. Jejím ústředním bodem je nábytek Modernista, konkrétně pohovka, která je adaptací křesla s područkami z ohýbaného dřeva z dílny Jindřicha Halabaly, a sada konferenčních stolků pavouček z masivního dubového dřeva. „Budeme rádi, když tento unikátní prostor znovu oživí svou přítomností lidé zajímající se o češství tak, jak tomu bylo na tomto místě před více než 200 lety,“ vysvětlují Neubergerovi svůj záměr se založením galerie. 

V galerii se jako první představí výstava studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni v souboru jejich prací, které vytvořili pro Bohému v roce 2021. Kurátorkou zahajovací výstavy s názvem České dědictví se stala akademická malířka Ditta Jiřičková. Jejím cílem je poukázat na to, že pojmy vlastenectví a dědictví vnímá každý zcela subjektivně podle toho, kdy, kde a za jakých podmínek vyrostl, ale zároveň jsou přesně tím, co lidi spojuje. 

„Při návrhu jsme mysleli na modulárnost zařízení, a tedy možnost prostor upravit třeba na přednášku nebo večerní událost,“ píše Bohéma na svých stránkách s tím, že tematicky vítá akce s přesahem k české historii, státností či českosti. 

Pod návrhem designu jsou podepsány Adéla Lipár Kudrnová a Petra Stein. Jasanový nábytek pochází od Storyginal.cz, květinová výzdoba od Pokojovek. Grafika je dílem Terezy Kramperové a styling Mariky Kučové.

-stk-