E-shop Dr. Max se podílí 20 % na celkovém obratu sítě

úterý, 12. dubna 2022, 10:55 Aktuality, Retail MediaGuru

E-shop Dr. Max se podílí 20 % na celkovém obratu (volný prodej) a nabízí 20 tisíc položek. Síť lékáren se letos chystá spustit samoobslužné boxy, doručení v den objednání a nový sklad.

Zdroj: prezentace Dr.Max na tiskové konferenci

Zdroj: prezentace Dr.Max na tiskové konferenci

Síť lékáren Dr. Max, která si loni připomněla 15 let na trhu, zaznamenala v Česku v roce 2021 celkové tržby 22,6 mld. Kč, což představuje meziroční růst o 7 %. Aktuálně provozuje 466 lékáren, z toho bylo loni 28 nových a 24 uzavřela. Meziroční růst e-shopu se pohybuje kolem 32 % a na celkovém obratu se podílel 19 mld. Kč. Během pěti let se pětinásobně zvýšil obrat online a v roce 2021 byl podíl e-shopu na celkovém obratu sítě 20 %. „Pro lékárny má online zásadní pomoc, a to že díky tomu můžeme rozšířit sortiment, který by se do lékárny nevešel. Online jsme loni navýšili nabídku na 20 tisíc položek,“ říká Daniel Horák, generální ředitel sítě lékáren Dr.Max.

Významný růst zaznamenává rezervační systém (okolo 75 % zákazníků si vyzvedává zboží v lékárně) a letos pak chystá síť další novinky, například doručení v den objednání (spolupráce s DoDo) nebo zprovoznění sítě výdejních boxů v Praze a okolí, kterou spustí v květnu. „Týká se to míst, kde lékárnu mít nemůžeme, například v obchodním centru, kde je již přítomná konkurence,“ popisuje Daniel Horák. Sortiment na e-shopu se během roku 2021 rozšířil ze 13 tisíc na 20 tisíc položek. Virtuální lékárna zaznamenala v témže období 2,5 mil. transakcí. Vzhledem k tomu řetězec chystá další logistické kapacity a konkrétně novou skladovou základnu v Nučicích u Prahy, bude to již třetí sklad firmy.

Vlastní značka, jejíž portfolio zahrnuje již stovky produktů, zaznamenala za loňský rok obrat více než 2,2 mld. Kč, což představuje 11% meziroční nárůst. Produkty se pak prodávají ve všech šesti zemích Evropy, kde síť působí (celkem 2300 lékáren). Věrnostní program v prvním čtvrtletí letošního roku pak zaznamenal 4,5 mil. členů, z toho jsou přes 3 mil. aktivních.

Dr.Max začne testovat vlastní samoobslužné boxy

pátek 25. března 2022

-zue-