Ikea rozvíjí model kamenných prodejen a otevírá další kiosky

čtvrtek, 19. května 2022, 17:20 Retail, Marketing MediaGuru

Ikea se snaží zjednodušit online nakupování a přizpůsobuje tomu i své kamenné prodejny. Aktuálně přestavuje OD v Brně a otevírá další plánovací studia a výdejní místa.

V nejbližší době Ikea plánuje zpřístupnit nabídku cirkulárních hubů i online, zdroj: Ikea

V nejbližší době Ikea plánuje zpřístupnit nabídku cirkulárních hubů i online, zdroj: Ikea

Nábytkářský řetězec Ikea chce více vylepšit zákaznickou zkušenost, a tak rozvíjí model kamenných prodejen. I přes nárůst online prodejů zůstávají kamenné obchody nedílnou součástí obchodního modelu švédského řetězce. Upravuje je ale postupně tak, aby se co nejvíce přizpůsobily změnám v zákaznickém chování v posledních letech. Zásadní rekonstrukcí v letošním roce prochází obchodní dům (OD) v Brně. Jedním z cílů této rekonstrukce je vylepšit zázemí pro odbavování online objednávek. „Průběžně hledáme různá řešení, jak zákazníkům nakupování online ještě více zjednodušit. Vylepšujeme i logistiku. V souvislosti s našimi klimatickými závazky jsme např. začali zákazníkům doručovat objednávky elektromobily,“ popisuje Petr Šašek, koordinátor komunikace a tiskový mluvčí Ikea.

Letos jsou v plánu tři kiosky a cirkulární huby online

Kromě čtyř obchodních domů začíná Ikea otevírat kiosky v nákupních centrech. Loni otevřela první plánovací studio v OC Westfield Chodov v Praze a letos v dubnu pak bylo otevřeno druhé v Olomouci. „O služby plánovacího studia na Chodově mají zákazníci velký zájem, nabízené sloty pro plánování jsou obsazeny průměrně zhruba z 90 procent,“ říká Petr Šašek. V letošním roce by měla být otevřena ještě další dvě plánovací místa. Konkrétní lokality Ikea zatím sdělit nechce, ale měly by být postupně ve všech krajských městech.

V rámci cirkulární ekonomiky provozuje Ikea na všech OD cirkulární huby, kde nabízí použitý nábytek. Ten se tam dostane přes službu Druhý život nábytku a podle Petra Šaška zpravidla velmi rychle najde nového kupce, v průměru za dva dny. Ročně této služby využije kolem tisícovky zákazníků. V nejbližší době pak Ikea plánuje zpřístupnit nabídku cirkulárních hubů i online. Zákazníci se tak budou moci na webu podívat, jaké výrobky nabízí cirkulární hub v konkrétním obchodním domě, a rovnou si je budou moci zarezervovat. Podíl online prodejů na tržbách tvoří téměř 40 % a stále roste.

Letos otevřela v dubnu Ikea plánovací studio v Olomouci ve stávajícím výdejním místě, které provozuje společnost HRAL, zdroj FB HRAL

Letos otevřela v dubnu Ikea plánovací studio v Olomouci ve stávajícím výdejním místě, které provozuje společnost HRAL, zdroj FB HRAL

Další výdejní místa a služba Skenuj a nakupuj

Pro posílení online prodejů řetězec nabízí ještě výdejní místa. V současné době má pokryta všechna klíčová města, funguje celkem 16 výdejních míst včetně mobilních. Nejvytíženější je Hradec Králové, Olomouc a Plzeň. Výdejní místa (kamenná i mobilní) provozuje partner pro logistiku, společnost HRAL. Výdej objednávek na mobilních výdejních místech probíhá z přistaveného nákladního vozu na parkovištích u supermarketů či nákupních center v předem dané časy. „Momentálně prověřujeme možnosti rozšíření mobilních výdejních míst v západočeském regionu, ale jinak další kamenná výdejní místa neplánujeme,“ dodává Petr Šašek.

Během léta pak Ikea plánuje spuštění služby Skenuj a nakupuj, nejprve v pilotním provozu v obchodním domě v Brně. Zákazníci si přes ni naskenují výrobky, které pak i v aplikaci zaplatí a vyhnou se tak čekání ve frontách u pokladen. Následně by se služba měla rozšířit i do ostatních obchodních domů.

Na přelomu roku řetězec globálně navýšil ceny výrobků v průměru zhruba o 9 %, což odráželo nárůst nákladů v celém dodavatelském řetězci. „Od té doby jsme u některých výrobků ještě upravovali ceny v řádech dalších jednotek procent. Skladová dostupnost našich výrobků se obecně zlepšuje, uvádí Petr Šašek. Nicméně vliv války na Ukrajině a pozastavení působení v Rusku a Bělorusku se přece jen projevilo a dopadá na dostupnost některých komponentů, především pak dřevěných.

IKEA otevře kiosky v regionech, nabídne nové digitální služby

pátek 21. ledna 2022

-zue-