Petr Dvořák dostane za loňský rok plný bonus 2,4 mil. Kč

středa, 22. června 2022, 15:05 Aktuality, TV ČTK

Generální ředitel České televize Petr Dvořák dostane za loňský rok bonus ve výši 100 procent roční mzdy, tedy přibližně 2,4 milionu korun.

Petr Dvořák, zdroj: Česká televize

Petr Dvořák, zdroj: Česká televize

Generální ředitel České televize Petr Dvořák dostane za loňský rok bonus ve výši 100 procent roční mzdy, tedy přibližně 2,4 milionu korun. Vyplývá to ze středečního jednání Rady ČT, která neschválila návrh na přiznání bonusu sníženého na 92,5 procenta. Pokud rada snížení neschválí, náleží řediteli 100 procent, uvedl místopředseda rady Jiří Šlégr.

Za předchozí rok Dvořák dostal bonus ve výši 66 procent roční mzdy, tedy zhruba 1,6 milionu korun. Důvodem snížení byly mimo jiné problémy v komunikaci mezi Dvořákem a radou. Letos se ale ukázalo, že o snížení bonusu rada loni hlasovala v rozporu se zákonem, protože pro snížení bonusu bylo pět radních z 11. Konstatoval to volební výbor Sněmovny, který radu vyzval k nápravě. Ta uvedla, že by o zákonnosti usnesení měl rozhodnout soud.

Rada letos o bonusu rozhodovala podle nových kritérií. Ze 70 procent je tvoří výkonová složka, tedy například výše prostředků na účtech ČT nebo hospodaření, zbývajících 30 procent je osobní hodnocení Dvořáka radními. Zatímco za výkony radní odhlasovali Dvořákovi plnění na 100 procent, z osobního hodnocení, které dodalo šest z deseti radních anonymně, mu vyšla známka 2,75 na škále od jedné do pěti.

Rada dnes také schválila účetní závěrku ČT za loňský rok a výroční zprávu o hospodaření. Tu předkládá do konce srpna Poslanecké sněmovně.

-čtk-